U tri mjeseca u BiH ušlo više od 6,55 milijuna putnika, sve više stranaca

granica kolona
Fena
14.09.2024.
u 12:45

Unatoč pandemiji i dvjema velikim recesijama, broj automobila na našem planetu nezaustavljivo raste. Još prije 15-ak godina govorilo se o milijunima, a danas se taj broj drastično povećao. Iako je u ovom trenutku teško procijeniti koliko se točno vozila nalazi na cestama diljem svijeta, jedno je sigurno, posljednjih godina došlo je do drastičnog povećanja gužvi u prometu.

Gužve i promet

Nije to samo slučaj u svijetu, s prometnim gužvama sve se češće susrećemo i u BiH, posebno u ljetnim mjesecima i u vrijeme blagdana, kada dijaspora dolazi na godišnji odmor, piše Večernji list BiH. Tih dana često čitamo izvješća i s graničnih prijelaza u kojima se najčešće piše o prometnom kolapsu, dugim kolonama vozila, uz savjete vozačima na što trebaju obratiti pozornost, kada je najbolje krenuti na put, ali i o mogućnosti korištenja alternativnih pravaca. Da je na cestama u BiH sve više vozila, svjedoči dokument "Granični promet putničkih motornih vozila i putnika, II. tromjesečje 2024. godine" koji je izdala Agencija za statistiku BiH. - Ukupan granični promet na ulazu u Bosnu i Hercegovinu u drugom tromjesečju 2024. godine iznosio je nešto više od 6,55 milijuna putnika. Broj putnika na ulazu u drugom tromjesečju 2024. godine veći je za 9,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Broj domaćih putnika veći je za 12,2%, dok je broj stranih putnika veći za 8,4% u odnosu na drugo tromjesečje 2023. godine. Od ukupnog broja putnika koji su ušli u BiH, 36,3% odnosi se na domaće putnike, a 63,7% na strane putnike - stoji u dokumentu državne Agencije za statistiku. Kako nadalje navode, u odnosu na vrstu prometa, najveći dio graničnog prometa putnika odnosi se na cestovni granični promet (94,8%). Ukupan broj putnika koji su izišli iz Bosne i Hercegovine tijekom drugog tromjesečja 2024. godine veći je za 12,5% u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Broj domaćih putnika na izlazu veći je za 17%, dok je broj stranih putnika veći za 9,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupan granični promet putničkih cestovnih motornih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu u drugom tromjesečju 2024. godine iznosio je 2,95 milijuna vozila. U strukturi cestovnog graničnog prometa 33,7% sudjeluju domaća putnička motorna vozila, a 66,3% su strana. Ukupan broj putničkih vozila koja su ušla u Bosnu i Hercegovinu u drugom tromjesečju ove godine veći je za 10,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Domaćih vozila više je za 13,6%, dok je stranih vozila više za 8,9%. Izlazak putničkih motornih vozila iz Bosne i Hercegovine veći je za 14,3% u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, stoji u podacima. Broj vozila s domaćom registracijom na izlazu veći je 16,9%, dok je u istom razdoblju izlazak vozila sa stranim oznakama veći za 12,9%. Najveći broj vozila u BiH je ušao preko graničnih prijelaza s Hrvatskom - 73,8%, a zatim preko graničnih prijelaza sa Srbijom - 21,2% i Crnom Gorom - 5%.

Evidencija

Izvor podataka za granični promet osobnih vozila, motocikala, autobusa i putnika u cestovnom prometu te granični promet putnika u željezničkom, pomorskom, prometu na unutarnjim vodnim putevima i zračnom prometu je evidencija Granične policije Bosne i Hercegovine. - U obuhvat istraživanja uključeni su svi cestovni granični prijelazi te svi željeznički, pomorski prijelazi na unutarnjim vodnim putevima i zračni granični prijelazi, bez obzira na to jesu li stalni ili sezonski. Podaci obuhvaćaju sva cestovna motorna vozila i putnike koji su prešli granicu i ušli u Bosnu i Hercegovinu odnosno izašli iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?