djeca provode sve više vremena pred ekranima

U velikom broju škola u BiH učenicima još uvijek mobiteli dostupni i tijekom nastave

15.09.2024.
u 19:50

I istraživanja provedena u Bosni i Hercegovini upućuju na činjenicu da djeca provode sve više vremena na mobitelima, a tema zabrane korištenja u školama aktualizira se pred početak svake nove školske godine

Između 2020. i 2022. došlo je do povećanja vremena koje djeca provode pred ekranima za 52 posto, pokazalo je nedavno istraživanje Odbora za obrazovanje Ujedinjenog Kraljevstva, zbog čega se u ovoj zemlji intenzivno radi na zabrani upotrebe mobitela u školama za učenike mlađe od 16 godina. - Pretjerano korištenje ekrana i pametnih telefona ima jasan negativan učinak na mentalnu i fizičku dobrobit djece i mladih - rekao je predsjednik Odbora Robin Walker. - Bez hitnog djelovanja više će djece biti ugroženo - dodao je. I istraživanja provedena u Bosni i Hercegovini upućuju na činjenicu da djeca provode sve više vremena na mobitelima, a tema zabrane korištenja u školama aktualizira se pred početak svake nove školske godine.

Neke škole zabranile
Na zabranu korištenja mobitela u školama neke zemlje su se odlučile već prije, dok, kada je riječ o Bosni i Hercegovini, na razini države odnosno entiteta još uvijek ne postoje propisi koji bi to regulirali. Ipak, škole mogu same odlučiti hoće li i u kojoj mjeri za vrijeme boravka u školskom objektu djeca moći koristiti mobitele. Na potpunu zabranu do sada se odlučio tek manji broj škola. Jedan od primjera je i OŠ Čerin u Čitluku, čije je Vijeće roditelja i škole na početku prošle školske godine u suradnji s Učiteljskim vijećem donijelo odluku o zabrani donošenja i upotrebe mobitela u školi. Ako učenik iz opravdanog razloga (bolest ili drugi opravdani razlog) ponese mobitel u školu, dužan je prije početka nastave o tome obavijestiti učitelja, razrednika i dežurnog nastavnika, objasnili su iz škole, dodavši da, ako se kod učenika pronađe mobitel, on se oduzima i predaje u tajništvo škole te se informira ravnatelj. Istu praksu uvelo je i nekoliko škola s područja Mostara. Osnovna škola “Bila” u Vitezu bila je prva u BiH koja je zabranila upotrebu mobitela tijekom boravka djece i nastavnika u školi kako bi potaknula veću socijalizaciju među učenicima i spriječila maloljetničku delinkvenciju koja se često pojavljuje na društvenim mrežama i potiče nasilje među mladima. Tijekom prošle godine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnesena je inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojima bi se zabranila upotreba mobilnih telefona i tableta tijekom trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, osim u situacijama kada je upotreba nužna zbog edukativnih, medicinskih i drugih opravdanih razloga. Ovu inicijativu jedni smatraju opravdanom, dok su pak drugi mišljenja da kontrolirana upotreba određenih vrsta uređaja, poput tableta, može koristiti u nastavno-obrazovnom procesu.

Kvalitetno obrazovanje, zdravlje
- Inicijativa koja nam je dostavljena je opravdana te načelno podržavamo njezino pokretanje, a u cilju dobrobiti učenika, njihova zdravlja, obrazovanja i odgoja. Ipak, ne zagovaramo potpuno izbacivanje tableta i drugih elektroničkih uređaja iz nastavnog procesa ako se koriste u odgojno-obrazovne svrhe i pod nadzorom nastavnika i stručnih suradnika u školi - naveli su tom prilikom iz Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH. Dodaju kako u cilju osiguravanja kvalitetnog obrazovanja, uključujući jačanje digitalnih kompetencija učenika, već dulji niz godina podržavaju projekte koji se odnose na jačanje digitalnih kompetencija učenika, ali i zaštitu i prevenciju nasilja u digitalnom okružju. Nadalje su naglasili kako prekomjerna upotreba mobilnih telefona i tableta nosi sa sobom negativne posljedice te smatraju da je potrebno raditi na tome da se svi negativni učinci današnjih tehnologija svedu na minimum. - Upotreba mobilnih telefona i tableta na nastavi treba biti regulirana zakonskim i podzakonskim aktima na razini županija ili aktima škola - zaključili su iz ovog Ministarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije