Vjernici, među kojima i oni rasuti po svijetu, okupili se na patron župe Tuzlanskog dekanata

U župi Par Selo od kraja 2001. vjernika upola manje, a manje je i 120 obitelji

26.07.2024.
u 19:39

Lijep broj vjernika i župljana župe Par Selo s okolnim župama Tuzlanskog dekanata hodočastio je u petak na blagdan sv. Ane u Par Selo, zaštitnici toga mjesta. Taj dan okupe se svi - i djeca i unučad koji su po svijetu, a stariji im čuvaju ognjišta da se mogu barem u starosti na njih vratiti. Svečanu sv. misu predslavio je vlč. Josip Antukić, župnik u Husinu kod Tuzle, u suslavlju s osam svećenika i oko 300 nazočnih vjernika.

Uzor svim majkama

Pjevanje pod sv. misom animirao je župni zbor. Sve je na početku srdačno pozdravio župnik domaćin vlč. Oliver Jerković radujući se velikom broju vjernika, hodočasnika i gostiju. U propovijedi je vlč. Josip Antukić naglasio da su ožalošćena srca Ane i Joakima u braku što ih Bog nije blagoslovio djecom. Ana i Joakim bili su poodmakli u dobi, a nisu imali djece. Te je pobožne supružnike boljela neplodnost koja je kod Izraela smatrana sramotom, nesrećom i Božjom kaznom. - No, Joakim nije duhom klonuo dok mu Gospodin nije uslišao njegove molitve, a molitvama i postom pridružila se i Ana. Anđeo Ani javlja da će dobiti dijete. Kad je Joakim doznao, povlači se iz pustinje kući jer su mu uslišani molitva i post. Ana i Joakim dobili su kćer Mariju, što je bila velika radost. Velika je radost bila sv. Ane što joj je Bog povjerio na čuvanje svoju odabranicu, Majku Spasiteljevu i cijeloga svijeta - završio je propovjednik.

Sv. Ana uzor je svim majkama. Majke su tihe i u svijetu neprepoznate, a stvarno su junakinje života. Sv. Ana je sveta majka, ona je uzor svim majkama u njihovu poštenom životu. Ona je postala zaštitnica svih kršćanskih majki. Štovanje sv. Ane prošireno je po čitavome svijetu. Svuda se nalaze crkve i kapele posvećene sv. Ani. Kršćanski narod, napose kršćanske majke, natječu se u njezinu štovanju, a osobito je zazivaju u pomoć žene željne poroda.

Proslava patrona u Par Selu bila je prilika za susret ljudi, druženje uz razgovor u dvorištu crkve. Velik je ovo i lijep blagdan kojim se slavi najvažnija institucija cijelog društva, a to je obitelj. Par Selo nalazi se u sjeveroistočnoj Bosni, oko pet kilometara južno od Tuzle, nedaleko od prometnice Sarajevo – Kladanj – Tuzla. Župa Par Selo utemeljena je 1986. godine odvajanjem pojedinih sela od župe Morančani. Župna crkva pokrivena je 1992. godine. Gradnja nove župne kuće počela je 1997. godine, a u nju je useljeno 2001. godine.

Požar uništio dokumente

U požaru koji je izbio 18. studenoga 2000. godine u staroj zgradi župnog ureda Par Selo potpuno su uništeni dokumenti i brojne knjige. Župom upravlja vlč. Oliver Jerković, dijecezanski svećenik. Župu čine sljedeća naselja: Donje Dubrave, Par Selo, Pasci i Spreča. Prema podacima od 31. prosinca 2001. godine, župa je imala 420 katoličkih obitelji s 1192 vjernika. Danas ih je oko 560 u 300 obitelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?