Slučaj kontaminacije boce bezalkoholnog pića, koja je prošle subote kod mladića iz Rijeke izazvala zdravstvene tegobe, komentirala je za Jutarnji list obnašateljica dužnosti dekana Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Branka Levaj.
Vještačenjem je utvrđeno kako je u bočici u riječkom slučaju otkriveno sredstvo za pranje ili odmašćivanje, unatoč prethodnim nagađanjima da je riječ o kontaminaciji proistekloj iz procesa industrijske proizvodnje. Levaj napominje da je industrijska proizvodnja bezalkoholnih pića automatizirana, velikih je proizvodnih kapaciteta te podliježe kontinuiranoj provjeri, kako svih faza proizvodnje - kontrola kritičnih točaka, HACCP, tako i gotovog proizvoda.
Kontrola se provodi sa zdravstvenog i kvalitativnog aspekta te se provode senzorske analize.
- Za održavanje higijenskih uvjeta proizvodne linije regularno se provodi pranje tzv. CIP sustavom (cleaning in place), koji uključuje korištenje niskih koncentracija lužina i kiselina, a koje se u završnim fazama pranja više puta ispiru vodom, kaže za Jutarnji Levaj.
S obzirom na velike kapacitete proizvodnje, strogo kontroliranu proizvodnju, te primijenjene standarde kontrole kvalitete, prema njezinom mišljenju, nije moguće da se u boci nađe proizvod problematičnog sastava. Usto, dodaje, navedene zdravstvene smetnje zbog konzumacije spornih pića, koja se spominju u medijima, mogu biti izazvane samo prilično visokim koncentracijama, npr. lužine ili kiseline.
- Tako visoke koncentracije lužine ili kiseline ne koriste se u CIP sustavima za pranje proizvodnih linija u proizvodnji bezalkoholnih pića, a pogotovo se ne mogu naći u piću s obzirom na višestruko ispiranje vodom, tvrdi v.d. dekana PBF-a.