Ovo pecivo kad napravite bude jako mekano i ukusno, a čak i sutra, budu odlične kao i prvi dan.
Sastojci
520 g brašna
1 suhog kvasca
1 bjelance
30 g šećera
250 ml malo mlijeka
100 ml ulja
malo soli
Za premazati:
1 žumanjce, malo mljeka
Priprema
1. Mlijeko zagrijati da bude mlako, brašno pomješati sa svim suhim sastojcima, dodati mljeko, ulje, bjelance i umjesiti u fino, glatko tjesto koje se odvaja od posude i odlicno je za izradu. Ostaviti da miruje 30 minuta na toplom, piše Coolinarika.
2. Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Tjesto na malo brašna izruciti ne više od male kasike i kratko umjesiti i podjeliti na 10-12 jednakih djelova.
3. Svaki dio podjeliti jos na 3 djela i praviti pletenice. Možete praviti i druge oblike po zelji. Pustiti ih da miruju 15 minuta. Uključiti pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva. Svaku pletenicu premazati s mješavinom žumanjca i mlijeka i peći 15-20 minuta dok ne dobiju ljepu boju.