BiH postala članica EU-a u oblasti stručne izobrazbe za radnike

Ulaganja u ljudski kapital: Mladi iz BiH dobivaju priliku za praktična znanja i iskustva

radnici
Ilustracija
22.10.2024.
u 21:45

U okviru EAfA-e promiče se zapošljavanje mladih i podupire cilj Jamstva za mlade te se istodobno smanjuje razlika između ponude i potražnje vještina na tržištu rada - objasnili su.

Bosna i Hercegovina priključila se još jednoj europskoj instituciji - Europskom savezu za stručnu izobrazbu (European Alliance for Apprenticeships - EAfA), što joj otvara mogućnost prilagodbe u obrazovnom sustavu i prekvalificiranju radne snage, doznaje Večernji list. Kako su za Večernjak potvrdili iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, ova je institucija, nakon prvotnog poziva Europske komisije i u suradnji s nadležnim obrazovnim vlastima u BiH, pripremila i predala obrazac za pridruživanje, koji je u konačnici i prihvaćen.

- Postavši članica EAfA-e, Bosna i Hercegovina pridružila se mreži od 40 zemalja koje ostvaruju suradnju u području razvoja vještina i ulaganja u ljudski kapital - naveli su za Večernjak iz resornog ministarstva, koje je jedno od tri originalna daytonska iz 1995. godine.

Prilika za mlade

Objasnili su kako EAfA inicijativa ima za cilj poboljšati kvalitetu, ponudu i ukupnu percepciju stručne izobrazbe u Europi. Okuplja različite dionike iz javnog i privatnog sektora kako bi osigurali bolje prilike za više sudionika ovoga procesa. Poboljšanjem kvalitete mladi stječu praktična znanja i iskustva koja su ključna za njihovo zapošljavanje. U okviru EAfA-e promiče se zapošljavanje mladih i podupire cilj Jamstva za mlade te se istodobno smanjuje razlika između ponude i potražnje vještina na tržištu rada - objasnili su.

Jedna od ključnih zamjerki u posljednjih 30 godina jest zaostajanje u moderniziranju sustava obrazovanja kako bi mladi odavde bili kompetentni, opremljeni vještinama i znanjima te tako bili spremni odmah sudjelovati na tržištu rada. Svjedoci smo, međutim, kako je to rijetko slučaj. Upravo stoga ovaj program uključuje vlade, poslodavce, obrazovne institucije i mlade ljude. Kroz razmjenu najboljih praksi i razvoj standarda EAfA osigurava da programi stručne izobrazbe budu relevantni i usklađeni s potrebama tržišta rada. To dovodi do bolje pripremljenih radnika koji su spremni za izazove modernog radnog okružja.

Jedan od ključnih ciljeva EAfA-e je i smanjenje nezaposlenosti među mladima. Kroz poticanje stručne izobrazbe, pomaže se mladima da steknu praktično iskustvo i vještine koje su potrebne poslodavcima. Ovo iskustvo često vodi do zaposlenja, čime se smanjuje broj mladih ljudi koji su bez posla i neaktivni. Posebna je važnost Europskog saveza za stručnu izobrazbu u promoviranju suradnje između obrazovnog sektora i poslovnog svijeta. Kroz partnerstva između škola, sveučilišta i poslodavaca EAfA osigurava da obrazovni programi budu usklađeni s potrebama tržišta rada. Ova povezanost pomaže studentima da bolje razumiju što se očekuje od njih u radnoj sredini i olakšava prelazak iz obrazovanja u zaposlenje. U globaliziranom gospodarstvu EAfA igra ključnu ulogu u jačanju konkurentnosti Europske unije, smatraju u ovoj inicijativi. Kvalitetni programi stručne izobrazbe doprinose stvaranju kvalificirane radne snage koja može zadovoljiti potrebe modernog tržišta. Ovo, zauzvrat, jača ekonomiju EU-a i poboljšava njezinu globalnu poziciju.

Brojni fondovi

Ali i zemalja koje se kreću prema članstvu u Uniji, kao što je slučaj s BiH, koja je od proljeća ove godine i službeno dobila poziv za otvaranje pregovora s Europskom unijom. Uz sve to, EAfA potiče inovacije u sustavima obrazovanja i stručnoj izobrazbi. Kroz ulaganje u nove pristupe i tehnologije EAfA osigurava da ti programi budu relevantni i prilagođeni budućim potrebama tržišta. Ova orijentacija prema inovacijama također podržava održivi razvoj jer se promiču vještine potrebne za rad u zelenim sektorima. Članstvo u ovom savezu također omogućava Bosni i Hercegovini da postane dio šire europske zajednice, što može olakšati suradnju s drugim državama članicama u različitim oblastima.

Ova suradnja može dovesti do novih investicija, projekata i inicijativa koje će dodatno potaknuti razvoj zemlje. Uz to, EAfA na najizravniji način pomaže državama izvan europske obitelji s financiranjem projekata posredstvom financijskih sredstava i programima EU-a koji podržavaju projekte usmjerene na obrazovanje i obuku. Ta se sredstva koriste za ulaganje u infrastrukturu potrebnu za osposobljavanje, poput organiziranja obuke i radionica za poslodavce i učenike. Članstvo u EAfA-i omogućava Bosni i Hercegovini pristup znanju, alatima i resursima koji su dostupni kroz EU mreže. Ovi resursi mogu uključivati istraživanja, studije slučaja i alate za evaluaciju koji pomažu u jačanju sustava obrazovanja i osposobljavanja. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije