OESS

Uloga prosvjetnih radnika ključna u borbi protiv nasilnog ekstremizma

oess
17.02.2016.
u 15:29

Obrazovni sektor ima ključnu ulogu u sprječavanju mladih ljudi da potpadnu pod utjecaj faktora koji vode k nasilnom ekstremizmu i terorizmu, zaključak je danas završene radionice o suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji putem obrazovanja, organizirane pod pokroviteljstvom Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini. 

Dvodnevna radionica okupila je više od 30 nastavnika, pedagoga i školskih psihologa srednjih škola iz cijele BiH s ciljem da unaprijedi njihove vještine i sposobnosti usmjerene ka suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji u učionicama. 

“Nastavnici i roditelji imaju veliku odgovornost i moraju se upoznati s rizicima koje sa sobom nose ideologije nasilnih ekstremističkih grupa”, istakao je šef Misije OESS-a u BiH, veleposlanik Jonathan Moore. 

“Pored edukacije dječaka/mladića i djevojčica/djevojaka o toj opasnoj pojavi, od ključne je važnosti da škole surađuju s roditeljima na razvoju vještina učenika, kao potencijalno podložne grupe, da se samostalno suprotstave izazovom nasilnog ekstremizma.” 

Mirko Ljubez, nastavnik povijesti u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu, je rekao kako je važno voditi računa o svakom učeniku, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. 

“Kroz razne aktivnosti, osobito nevladinog sektora, moramo ojačati osobnost svakog pojedinca i na taj način doprinijeti prevenciji nasilnog ekstremizma i ostalih oblika nasilja u našem društvu”. 

Profesor na Sveučilištu u Stockholmu, Nihad Bunar, je naglasio važnost obrazovnih institucija i izjavio: “Ne može se dovoljno naglasiti potreba odbacivanja diskriminacije, segregacije i politizacije obrazovanja, s obzirom na to da ti elementi mogu izuzetno doprinijeti radikalizaciji mladih.” 

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini organizovala je ovu radionicu u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, kao dio projekta o pružanju podrške dijalogu u svrhu sprječavanja nasilnog ekstremizma u BiH pokrenutog u rujnu prošle godine. 

Ovaj projekt također doprinosi široj kampanji pod nazivom „Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma“ koja naglašava sveobuhvatan pristup OESS-a u sprječavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, pri čemu se sve relevantne aktivnosti odvijaju pod zajedničkim sloganom #UnitedCVE. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije