Kiseljak uskoro dobiva tematski park o mineralnoj vodi, a time i novu turističku ponudu

Uređuje se izvor Kiseljačić, a uz šetnicu, rasvjetu..., u parku i učionica na otvorenom

20.07.2024.
u 19:40

Općina Kiseljak sutra, 20. srpnja, slavi svoj dan u spomen na prvi sačuvani pisani trag imena Kiseljak. Naime, toga datuma 1244. godine na Splitskom saboru ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. potvrđuje darovnicu crkvi sv. Mihovila u Rocilu, današnjem Rotilju u župi Lepenica, što je prvi pisani spomen iz bogate prošlosti Kiseljaka.

Završetak početkom rujna

U povodu 780. rođendana Kiseljaka i Dana općine danas (petak) bit će, među ostalim, održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća, dok će sutra biti obilježen i patron župe sv. Ilije proroka u Kiseljaku.

U Kiseljaku, koji je ovih dana u svečarskom ozračju, provode se brojni projekti, a jedan od njih je i gradnja tematskoga parka posvećenog - mineralnoj vodi. Tako mineralna voda, po kojoj je Kiseljak dobio ime, dobiva zasluženo mjesto u turističkoj ponudi ovog mjesta. Prolazak kroz tematski park koji se gradi na lokaciji pored nove obilaznice, u čijem će središtu biti izvor Kiseljačić, bit će mjesto uživanja u šetnji i prirodnoj mineralnoj vodi, ali i mjesto u kojemu će svi koji to žele dobiti potrebne informacije o kiseljaku, mineralnoj vodi, njezinu mineraloškom i kemijskom sastavu, izvorištima.

Završetak radova koji su počeli sredinom lipnja planiran je za početak rujna, potvrdio nam je Nikola Grubešić, rukovoditelj Službe za gospodarstvo, urbanizam, zaštitu okoliša i komunalne poslove općine Kiseljak, te otkrio nekoliko detalja o samom projektu.

- U sklopu parka uređuje se šestica dužine 1300 metara s rasvjetom, uz rijeku sadimo drvored, a dio parka koji će se prostirati na površini od dvije tisuće četvornih metara bit će i učionica na otvorenom. U njoj će školska djeca imati prigodu i učiti o mineralnoj vodi, njezinu sastavu i ljekovitim svojstvima, izvorima - kazao nam je Grubešić.

- Radit ćemo tematski park posvećen mineralnoj vodi na čuvenom izvorištu Kiseljačić, sa svim sadržajima koje tematski park treba imati, kao što su šetnice, rasvjeta, informacijama o sastavu mineralne vode, za što se sve koristi... Znamo da je mineralna voda preporučljiva za bolesti metabolizma i gastroenterologije. U svakom slučaju, turizam je bio zapostavljen i želimo to oživiti i vratiti Kiseljaku stari sjaj koji je imao sve do zatvaranja hotela Dalmacija - kazao je nedavno i načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak najavljujući ovaj projekt.

Projekt je, prema Grubišićevim riječima, vrijedan oko 190 tisuća KM, a financira se iz proračuna općine Kiseljak, uz potporu Vlade RH, Ministarstva regionalnog razvitka koje je potpomoglo gradnju tematskog parka s 25 tisuća eura. Uz radove na izgradnji parka, radi se i na osmišljavanju sadržaja uz koje će posjetitelji, a posebno školarci, moći naučiti po čemu je mineralna voda, po kojoj je Kiseljak dobio ime, posebna, koje minerale sadrži i kakve sve bolesti može liječiti ili barem ublažiti.

Kiseljak je dobar za gastroenterološke tegobe i bolesti metabolizma, a o jednom od njegovih ljekovitih svojstava pisao je i Tin Ujević. "'Ko je bio veseljak pa je pio vino, neka pije kiseljak, ozdravit će fino. Što od vina gori, to kiseljak gasi, koga žeđa mori, nek s njim grlo kvasi", stihovi su kojima je hrvatski pjesnik opjevao kiseljak, a koji će također biti dio stalnoga postava tematskog parka.

Trajni podsjetnik

Sa svojim će sadržajima park uskoro postati trajni podsjetnik spoznaja o mineralnoj vodi po kojoj je Kiseljak dobio ime i njezinim ljekovitim svojstvima te značaju koji ima u razvoju mjesta. U svakom slučaju, put do Kiseljačića bit će ugodan, koristan i poučan, a bez obzira na to jesmo li pili vino, ugasiti žeđ kiseljakom uvijek je lijepo. Kao što će i tematski park posve lijepo upotpuniti turističku ponudu Kiseljaka. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?