koriste se u liječenju bakterijskih infekcija

Uzimanje antibiotika ne kosi se s ostalim lijekovima, čak niti umjerenim količinama alkohola

lijekovi
Shutterstock
21.07.2024.
u 17:47

Terapiju uvijek treba dovršiti, bez obzira na prestanak simptoma nakon nekoliko dana

Antibiotici su lijekovi koji se koriste u liječenju bakterijskih infekcija, najčešće dišnog ili mokraćnog sustava. Djeluju na način da uništavaju bakterije ili sprječavaju njihov daljnji rast i umnožavanje.

Osim za liječenje, antibiotici se mogu upotrebljavati i profilaktički, odnosno preventivno za sprečavanje mogućih bakterijskih infekcija kod određenih kirurških zahvata, kod bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom ili kod oboljelih od malignih bolesti, piše Ordinacija.hr

Oni ne djeluju na virusne infekcije kao što je primjerice obična prehlada pa neprikladno propisivanje antibiotika može donijeti više štete nego koristi. Najčešće se upotrebljavaju u obliku tableta ili kapsula, a mogu se upotrebljavati i intravenski u slučaju težih infekcija koje se moraju liječiti u bolnici. Također je moguća primjena antibiotika u obliku kapi, krema ili masti kod primjerice infekcija oka ili kože.

Nuspojave antibiotika

Antibiotici se smatraju generalno sigurnim i dobro podnošljivim lijekovima, no nuspojave su moguće. Uglavnom su blage, poput vrućice, mučnine, a mogu biti ozbiljnije poput alergijskih reakcija.

Jedna od češćih nuspojava kod upotrebe antibiotika jest proljev zbog narušavanja crijevne mikroflore pa uz terapiju treba uzimati i probiotik za obnovu crijevne mikroflore. Kod žena je moguća pojava gljivičnih vaginalnih infekcija zbog narušavanja fiziološke vaginalne mikroflore.

Interakcije i smetnje

Oni koji otprije uzimaju terapiju za neke kronične bolesti mogu s njom normalno nastaviti tijekom perioda uzimanja antibiotika. Vrlo su rijetki lijekovi koje valja izbjegavati u kombinaciji s antibioticima i o tome će vas upozoriti vaš liječnik.

Čak i alkohol u umjerenim količinama ne ometa uzimanje antibiotika i ne smanjuje njihov učinak. Naravno, nije preporučljivo opijanje za vrijeme uzimanja antibiotika – niti inače.

Kod uzimanja antibiotika najvažnije je završiti liječenje do kraja, čak i ako se simptomi u potpunosti povuku. Najčešće se nakon dva do tri dana uzimanja antibiotika bolesnik osjeća bolje te samoinicijativno prestaje s terapijom. Posljedica je da se infekcija ne izliječi u potpunosti nego samo “zaliječi”, a takva upotreba antibiotika dovodi do smanjene osjetljivosti bakterija na određenu vrstu antibiotika što pak stvara poteškoće u daljnjem liječenju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije