potpisani ugovori

Veće plaće zdravstvenim djelatnicima na području HBŽ-a

02.08.2024.
u 14:39

Djelatnici u zdravstvu na području HBŽ-a potpisivanjem kolektivnog ugovora s poslodavcem, županijskom Vladom, konačno su regulirali prava i obveze iz radnog odnosa.

Ugovore s trima reprezentativnim sindikatima u ime Vlade potpisala je ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dijana Novković Pećanac. Sindikati doktora medicine i stomatologije, medicinskih sestara i tehničara te pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva uglavnom su zadovoljni postignutim dogovorom.

Svjesni ukupnog stanja u gospodarstvu i županijskom ZZO-u nisu pristupali drastičnim metodama sindikalne borbe poput prosvjeda i obustave rada, kazao nam je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije HBŽ dr. Ivica Jozić i dodao: "Ovaj put smo uspjeli riješiti taj problem bez većih stresova, pogotovo za pacijente. Sada smo, kad se sve zbroji, otprilike u sredini, znači negdje od 10 županija, mi smo na petom mjestu po visini plaće, odnosno materijalnih prava.

Sad govorim o liječnicima, vjerojatno je slično i s ostalim zdravstvenim djelatnicima." A Leo Dolić, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara HBŽ-a, uz napomenu da uvijek može bolje, naglašava: "S obzirom na to da smo bili u situaciji da nam je kolektivni ugovor istekao i čekali smo gotovo godinu dana potpisivanje novog, razumijevanje smo imali od predstavnika Vlade, popriličan dio naših zahtjeva je usvojen. Sada smo se odmaknuli od tog dna u FBiH po primanjima, tu smo negdje na sredini prema vrhu, tako da, sve u svemu, nije loše." Svoje zadovoljstvo uime Sindikata pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva izrazila je i njegova predsjednica Franciska Cikojević Šarić te dodala: "Uspjeh je i to što smo uz tekuću, 2024., ugovorom riješili i iduće dvije godine, tako da nećemo biti izloženi mukotrpnom pregovaranju oko povećanja plaća.

Što se tiče ostalih stvari u kolektivnom ugovoru, zadržali smo, nismo izgubili stečena prava, što se znalo događati prethodnih godina, tako da nam je iznimno drago da ćemo imati stvarno povećanje svi jednako, a ne da neki nešto izgube pa da bude nepravde." Ministrica Novković Pećanac kazala nam je kako su u Vladi HBŽ-a osigurali povećanje plaća od 8,5% za 2024., u 2025. ono će iznositi 6% te 5% u 2026. Potpisnici ugovora nadaju se da će projiciranim povećanjem plaća i ostalih primanja, kao i poboljšanjem stanja i opremljenosti u sektoru zdravstva, ako ne zaustaviti, barem smanjiti odlazak liječnika i medicinskih sestara na rad u neku od europskih zemalja. Ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a Dijana Novković Pećanac izrazila je zadovoljstvo zbog zaključivanja novog kolektivnog ugovora i rekla da je poboljšanje stanja u sektoru zdravstva jedan od ključnih prioriteta Vlade i resornog ministarstva kako u smislu izgradnje infrastrukture i nabave opreme tako i unaprjeđenju položaja zdravstvenih djelatnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?