osvježavajući napitak

Većina ne zna što mineralna voda radi vašem tijelu: Zapanjit će vas kako zapravo djeluje

02.07.2024.
u 07:25

Većina ljudi obožava mineralnu vodu, ali rijetki znaju kako ona zapravo djeluje na naše tijelo.

Prirodne mineralne vode su bogate otopljenim mineralima poput natrija, klorida, kalcija, joda i kalija, čiji sastav određuje okus i ljekovita svojstva. Preporučuju se za hidrataciju tijekom pojačanog znojenja te u slučajevima dehidracije.

Gazirana voda je osvježavajući napitak koji osim hidratacije ima i druge zdravstvene benefite: pomaže u regulaciji tjelesne težine, potiče probavu, poboljšava funkciju bubrega, regulira tjelesnu temperaturu, koncentraciju i pozitivno utječe na raspoloženje.

Kako zapravo utječe na tijelo?

PH vrijednost gazirane vode je između tri i četiri, što je blago kiselo, no ne utječe na ukupnu kiselost tijela, kao što bi mnogi pomislili, piše Krstarica.

Mnogi to ne znaju, ali gazirana voda također može povećati razinu leptina i potaknuti osjećaj sitosti, što je čini korisnom za kontrolu apetita i podršku raznim vrstama dijeta.

Ipak, preporuka je da se velike količine mineralne vode ne konzumiraju odmah nakon intenzivne tjelesne aktivnosti ili treninga, kako bi se izbjeglo eventualno narušavanje ravnoteže elektrolita u organizmu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije