Prijetnja ratom

Veleposlanstvo Srbije u BiH poručilo kako Helez izjavama narušava mir

06.07.2024.
u 21:50

Veleposlanstvo Republike Srbije u Bosni i Hercegovini je reagiralo u povodu izjava ministra obrane BiH Zukana Heleza, izrazivši zabrinutost i nazvavši to "flagrantnim prijetnjama ratom"

Helez je na dan usvajanja Nacrta proračuna za 2024. godinu, kojim je njegovu ministarstvu smanjen proračun, objavio videosnimku drona, čiju proizvodnju već neko vrijeme najavljuje. Uz snimak je napisao: "Najbolji penicilin za razdruživanje".

Takva njegova izjava je u Veleposlanstvu Srbije protumačena kao zabrinjavajuća.

"Veleposlanstvo Republike Srbije u BiH izražava svoju duboku zabrinutost u povodu izjave ministra obrane BiH Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava. Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na izravno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma", naveli su.

Oni su se osvrnuli i na druge njegove izjave, posebno na njegovu konstataciju kako Vučić više nikada neće snajperom pucati na Sarajevo.

"Upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu prijetnju miru", navedeno je u priopćenju Veleposlanstva.

Navode još kako, "Republika Srbija, kao jedna od potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštivanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu s najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidjelo se to nekome ili ne".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije