Nasljednik Johanna Sattlera

Vijeće EU imenovalo Sorecu za novog predstavnika EU

26.07.2024.
u 19:48

Radujem se preuzimanju dužnosti u ključnom trenutku na putu integracije BiH u EU nakon odluke Europskog vijeća u ožujku 2024. o otvaranju pristupnih pregovora - poručio je Soreca

Vijeće Europske unije imenovalo je Luigija Sorecu za posebnog predstavnika Europske unije za Bosnu i Hercegovinu. On će naslijediti Johanna Sattlera, čiji mandat od pet godina prestaje 31. kolovoza.

Soreca će preuzeti dužnosti 1. rujna 2024. u početnom razdoblju od dvije godine.

Od proljeća 2022. godine Soreca je bio posebni izaslanik EU-a za vanjsku dimenziju migracija, koji radi u Europskoj službi za vanjske poslove u Bruxellesu. Prethodno je bio šef Izaslanstva Europske unije u Albaniji od 2018. do 2022. godine.

Kako je priopćeno iz Vijeća EU-a, njegov mandat će biti osiguravanje kontinuiranog napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja u cilju stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene BiH, koja će mirno surađivati sa svojim susjedima na putu k članstvu u EU. Također podržava provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Novoimenovani posebni predstavnik Europske unije za Bosnu i Hercegovinu Luigi Soreca oglasio se na mreži X nakon što je Vijeće EU-a službeno objavilo svoju odluku. - Ponosan sam što me je imenovalo Vijeće EU-a za posebnog predstavnika EU-a za Bosnu i Hercegovinu. Radujem se preuzimanju dužnosti 1. rujna 2024. godine u ključnom trenutku na putu integracije BiH u EU nakon odluke Europskog vijeća u ožujku 2024. o otvaranju pristupnih pregovora - poručio je Soreca.

Soreca je prethodno radio za Ministarstvo unutarnjih poslova u Italiji šest godina prije nego što se pridružio Komisiji 1998. Bio je i voditelj Izaslanstva EU-a u Albaniji, gdje je također ostavio značajan trag te se snažno zauzimao za nastavak provođenja reformi i albansko napredovanje prema Europskoj uniji. Tijekom terorističkih napada 2015. - 2017. u EU koordinirao je politiku EU-a kao odgovor na napade kreirajući zakonodavne i političke inicijative, uključujući pripremu i usvajanje smjernica o terorizmu, vatrenom oružju i pranju novca, akcijskog plana za vatreno oružje i eksplozive te stvaranje EU centra za borbu protiv terorizma pri Europolu. Bio je i dio pravnoga tima za borbu protiv trgovine drogom te bio odgovoran i za akcijski plan EU-a o trgovini drogom od 2017. do 2020. Bio je predstavnik Povjerenstva koje se bavi globalnim terorizmom i transnacionalnim organiziranim kriminalom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?