meteorolog Sladić

Vrelom ljetu 'odzvonilo', ali ne i ugodnom kasnom ljetu

16.09.2024.
u 13:15

Onom pravom ljetu, kada govorimo o temperaturama zraka od 33 do 35 stupnjeva, pa i preko 35 stupnjeva, sada je gotovo odzvonilo, kazao je za Fenu meteorolog Nedim Sladić.

Što se tiče vremenskih prilika u ovom tjednu, Sladić kaže da smo još pod utjecajem povremeno vlažne i nestabilne zračne mase koja dolazi sa Sredozemlja, tako da ćemo imati prolaznu pojavu kiše i lokalnih pljuskova.

Međutim, kaže, te padaline neće biti obilne kao što je to bio slučaj u proteklokm razdoblju i najmanja vjerojatnoća za padaline će ovoga puta biti na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Generalno gledano, najviše padalina i naoblake očekuje se u zapadnim područjima Bosne te Hercegovini, a svakako treba istaknuti da će se, ipak, promijeniti strujanje zraka koje neće biti pod utjecajem sjevernog visokog strujanja, već će doći do utjecaja toplije zračne mase pa će se i temperature zraka na kraju radnog tjedna, odnosno iza četvrtka/petka, početi oporavljati i dolaziti na vrijednosti koje su uobičajene za rujan.

- Govorimo o jutarnjim temperaturama zraka koje su u Bosni između devet i 14 stupnjeva, na jugu do 17 stupnjeva, a dnevne vrijednosti temperatura uglavnom od 19 do 24, a na jugu do 27 stupnjeva. Tako da možemo govoriti da će se situacija po pitanju ove hladnoće početi popravljati, ali i dalje ne garantiramo stabilizaciju vremenskih prilika budući da određene tropske cirkulacije ne pogoduju da imamo neku dugoročniju stabilizaciju vremena na vidiku - rekao je Sladić.

Prema tome, kazao je, nastavio bi se trend promjenjivog vremena, ali ne sa tako čestim padalinama. One bi bile tek prolazne i povremene kako bi tek prema našim krajevima pristizalo nešto vlažnog zraka koji bi se premjestio kod nas i zamijenio sa onim suhim. Mi bisno onda imali nešto manje oblaka i više sunačnih intervala. 

- A svakako spomenimo da onom pravom ljetu, kada govorimo o temperaturama zraka od 33 do 35 stupnjeva, pa i preko 35 stupnjeva je sada gotovo odzvonilo. Mi smo zaključili one izuzetno visoke temperature zraka, ali ugodno kasno ljeto nismo, s obzirom na to da će biti još uvijek ugodno toplih dana s temperaturama koje u Bosni mogu dosegnuti do 25 stupnjeva, što je i kriterij tzv. ljetnog dana. Idemo sada u onu blažu, mirniju i prijatniju stranu ljeta u kojoj će se svakako moći i uživati - zaključio je Sladić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije