Martina Palić pravnica je koja stoji iza bloga Makoland i Instagram-profila @mako.hr na kojem svakodnevno možemo pronaći genijalne ideje za uređenje doma, DIY projekte, ali i ukusne recepte. Ususret Uskrsu, Martina je s nama podijelila ideju za malo drugačija čokoladna jaja, a njezin recept prenosimo u nastavku, piše DIVA.
1. Na pari/u mikrovalnoj pećnici rastopite mliječnu/tamnu čokoladu
Na posudu s kipućom vodom, uz vrlo laganu vatru, stavite zdjelu s običnom mliječnom ili tamnom čokoladom istrganom na kockice. Čokolade uvijek radim s običnom mliječnom čokoladom jer nisam primijetila potrebu da kupujem višestruko skuplje čokoladne mrvice i slične čokolade namijenjen baš za kuhanje.
Za veliku posudu za pečenje trebalo mi je cca 3-4 cijele čokolade.
2. Otopljenu čokoladu izlijte pa špatulom ravnomjerno rasporedite i lagano poravnajte
3. Ostavite par minuta dok se malo ne stegne, no ostane mekana na dodir
4. Ponovite prvi korak s 1-2 bijele čokolade
5. Ostavite minutu dvije dok se malo ne stegne i prestane biti jako tekuća
6. Žlicom na mliječnu čokoladu kapajte veće kapljice otopljene bijele čokolade
Genijalna stvar kod ovih čokoladnih jaja je da ne možete pogriješiti jer jaja na oko ima svakakvih. Kapljice bijele čokolade mogu biti okrugle, nepravilne, veće ili manje, a niti slučajne kape između neće izgledati loše.
Osim toga, žlicom možete svaku kapljicu malo ispraviti ili povećati jer su obje čokolade i dalje tekuće. Primjerice, meni se svidio onaj nepravilan izgled klasičnog jaja na oko, pa sam pojedine kapljice žlicom malo izduljila.
7. U kapljice bijele čokolade utisnite čokoladne bombone u žutoj ili narančastoj boji
Iako ovaj korak možete zamijeniti i nekom kombinacijom jestivih boja i sl., ovi mi se žuti bombončići čine kao najbrži izbor. Kako nisam našla manje pakiranje M&M’s-a, ovdje sam koristila slične čokoladne bombone iz Lidla i uklopili su se baš kao što sam zamislila.
8. Čokoladna jaja ostavite da se u cijelosti stegnu
Nakon par minuta, posudu ubacite u hladnjak da se čokolada u cijelosti stegne prije rezanja. Izbjegavajte zamrzivač jer bi čokolada mogla pobijeliti.
9. U cijelosti stegnutu čokoladu, oštrim i dugim nožem razrežite na kvadratiće/pravokutnike
Stegnutu čokoladu možete rezati na jednake ili nejednake komade, manje ili veće, a možete je i trgati pa dobiti različite oblike. Grešaka nema.
Kako sam htjela izbjeći da se čokolada pretrgne na mjestima gdje se nalaze jaja na oko, išla sam sigurnijom verzijom pa nožem rezala pravokutnike od cca 5×8 cm (mjera je ugrubo, ali čisto da imate neku predodžbu koliko su čokoladice velike).