Bh. putovnice nove generacije kompatibilne s novim tehnologijama

Za 2,5 mjeseca na EU granici će se uzimati otisci prstiju i slikati lice

putovnica
24.08.2024.
u 11:50

Prva promjena koju donosi novi sustav Entry/Exit System (EES) i koja će tražiti biometrijske podatke na ulasku stupit će na snagu, potvrđeno je iz Europske unije, od 10. studenoga

Građane BiH čekaju značajne promjene prilikom prelaska granice Europske unije, odnosno ulaska u schengenski prostor, a u prvoj fazi, koja počinje za malo više od dva i pol mjeseca, svi putnici morat će dati svoje biometrijske podatke, odnosno fotografiju lica i otiske prstiju, dok druga, koja u testno razdoblje kreće od sredine iduće godine, donosi potrebu popunjavanja posebnog formulara koji će vrijediti tri godine, piše Večernji list BiH.

Dvije novosti

Prva promjena koju donosi novi sustav Entry/Exit System (EES) i koja će tražiti biometrijske podatke na ulasku stupit će na snagu, potvrđeno je iz Europske unije, od 10. studenoga, a iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH navode kako će građani BiH koji posjeduju putne isprave posljednje generacije s kompletnom biometrijom moći koristiti nove tehnologije koje se najavljuju. S obzirom na to da su ovi formulari u online formi, IDDEEA BiH očekuje povećanu potrebu za upotrebom kvalificiranog elektroničkog potpisa koji je omogućila građanima BiH u srpnju ove godine.

Što u praksi za sve one koji će od studenoga putovati u EU znači EES? EES sustav odnosi se na praćenje vremena i mjesta boravka u EU kako bi se osiguralo da putnici ne borave dulje od 90 dana u razdoblju od šest mjeseci. Prilikom prvog prelaska granice uzimat će se biometrijski podaci, čime se eliminira potreba za unošenjem pečata u putovnice na graničnom prijelazu. To smanjuje rizik od zloupotrebe identiteta i omogućava nositeljima putnih isprava koji često prelaze granicu da izbjegnu čestu zamjenu putovnica zbog popunjenosti svih stranica pečatima, objasnili su pritom iz IDDEEA-e.

I dok EES ne donosi neke velike promjene, ono što nas čeka od sredine iduće godine odnosi se na početak testiranja Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS). Radit će se o sustavu koji će od građana BiH tražiti da prije putovanja popune online formular koji će im biti u funkciji iduće tri godine.

Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizirani elektronički sustav koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u Schengen zonu. ETIAS ne uvodi obveze poput obveze posjedovanja vize i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize. Državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zonu Schengena trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS-ove web-stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobiveno ETIAS-ovo odobrenje vrijedit će tri godine ili do isteka valjanosti putnog dokumenta. Prijavitelji mlađi od 18 i stariji od 70 godina bit će izuzeti od plaćanja naknade. Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama općenito.

Popuniti formular

Sustav ETIAS povezan je s putovnicom, odnosno, ako u međuvremenu dobijete novu, trebate dobiti i novu ETIAS-ovu putnu autorizaciju. S valjanom ETIAS-ovom dozvolom za putovanje žitelji BiH moći će ulaziti na područje europskih zemalja onoliko puta koliko žele za kratkoročne boravke - obično do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana. Međutim, objašnjeno je i da, kada stignete na granicu, službena osoba će zatražiti na uvid putovnicu i druge dokumente i provjeriti ispunjavate li uvjete za ulazak. U kontekstu BiH, a poglavito njezinih izvozno orijentiranih tvrtki, bit će važno navrijeme popuniti obrasce, a poglavito kada je riječ o vozačima kamiona koji prevoze robu u zemlje Europske unije. Stoga je preporuka da sve one tvrtke koje obavljaju prekogranični promet teretnim vozilima za svoje vozače osiguraju navedene obrasce kako bi se u konačnici spriječile moguće gužve na samim graničim prijelazima. Ovo je osobito bitno i zbog činjenice da veliki dio tvrtki u BiH posluje s poslovnom zajednicom u zemljama Europske unije, bilo da je riječ o izvozu, bilo o uvozu repromaterijala, a o kolikom se obujmu posla radi, dovoljno govori i podatak za prvih pola 2024. godine, prema kojemu Europska unija sudjeluje sa 70,4 posto u ukupnom obujmu vanjske trgovine BiH, a na prostor Unije plasiramo gotovo 74 posto svojih roba, dok s istog područja uvozimo 68,4 posto roba. Kako piše Guardian, Ylva Johansson, povjerenica EU-a za unutarnje poslove, potvrdila je da bi Europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će zahtijevati podnošenje zahtjeva prije ulaska u EU, trebao stupiti na snagu do svibnja 2025.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije