Središnjem izbornom povjerenstvu stižu liste, raste nervoza

Za čelnike biračkih odbora prijavilo se manje kandidata nego što ih SIP traži prema Schmidtovu zakonu

02.07.2024.
u 13:19

Ušlo se u završni tjedan prije podnošenja kandidatskih lista za lokalne izbore koji su ove godine na rasporedu početkom listopada, a s time raste nervoza unutar stranaka te je za očekivati i naprasna "ideološka" iskakanja. Naime, 8. srpnja u 16 sati završava dvotjedno razdoblje za podnošenje kandidatskih lista koje stranke trebaju dostaviti kako bi se našle na listama koje će zaokruživati građani na izborima 6. listopada ove godine diljem Bosne i Hercegovine. Te bi liste Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine trebalo ovjeriti najkasnije do 2. kolovoza, nakon čega se ostavlja vrijeme za eventualne tehničke popravke. A njihova objava očekuje se u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja do 22. kolovoza, kada se ulazi u završnu fazu priprema za izbore koji će, kao i svaki drugi takve vrste, predstavljati i svojevrsno testiranje odnosa snaga na višim razinama. Ponajprije entitetskim i državnim. U međuvremenu SIP će provesti ždrijeb za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata, stranaka, koalicija i neovisnih kandidata na glasačkim listićima.

Digitalizacija u izborima

U sljedećih tjedan dana SIP bi trebao izlagati privremene izvatke iz središnjeg biračkog popisa, dok bi se taj popis trebao zaključiti do 22. kolovoza. Kako je otvoren taj proces, u međuvremenu je otkriveno da čak nešto više od 163.000 osoba koje se nalaze na središnjem biračkom popisu nema ni jedan važeći dokument. To znači da su im istekle osobna iskaznica, vozačka dozvola ili pak putovnica. To su u SIP-u utvrdili nakon što su im podatke dostavili iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA). Taj je broj iznimno velik i može bitno utjecati na cijeli izborni proces, napose rezultate glasovanja. I nisu u pitanju samo osobe koje eventualno žive izvan države nego i značajan broj državljana Bosne i Hercegovine koji ove godine zbog isteka roka od deset godina redovito moraju zamijeniti osobne dokumente. To je upravo vrijeme kada se u BiH počelo s izdavanjem osobnih iskaznica koje imaju elektroničku pohranu, koja se, međutim, iz drugih političkih razloga još uvijek ne koristi jer je proces digitalizacije usluga za građane zapeo u političkim obračunima dvaju entiteta. Usluga e-građanin se, primjerice, koristi i u izbornom procesu za registriranje birača koji glasuju na drugom mjestu ili čak za prijavu birača izvan zemlje. U Bosni i Hercegovini to, međutim, još uvijek nije moguće napraviti, ne iz tehničkih, nego isključivo političkih razloga. Prema redoslijedu izbornih aktivnosti, SIP će objaviti broj birača za svaku izbornu jedinicu do 29. kolovoza. U međuvremenu će središnje tijelo za provedbu izbora napraviti preliminarno raspoređivanje ulica za biračka mjesta, a to će najkasnije napraviti do prvoga dana kolovoza. U ovoj instituciji imaju pune ruke posla, pa će dan poslije, 2. kolovoza morati odrediti biračka mjesta, a do 21. rujna objaviti lokacije biračkih mjesta određenih za glasovanje birača na lokalnim izborima. Kada su u pitanju birački odbori, ždrijeb političkih subjekata će se održati najkasnije do kraja ovoga tjedna, dok će se predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora izabrati najkasnije do 22. kolovoza ove godine. Treba reći kako se za te pozicije prijavilo manje kandidata nego što ih se traži s obzirom na činjenicu da je potrebno izabrati 12.000 osoba.

Nedostaje kandidata

A posljednjeg dana dokumentaciju i prijave dostavilo je 9000 kandidata, dok još 1000 nije bilo okončalo ovu proceduru. Ta obveza uvedena je s izmjenama Izbornoga zakona koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt. Zbog toga je dio vladajućih stranaka, s obzirom na politički pristran sastav SIP-a, iskazao nezadovoljstvo Schmidtovim potezom, smatrajući da bi takvo što moglo kompromitirati izborni proces. Uz čelne ljude biračkih odbora, najkasnije istoga nadnevka, 22. kolovoza, trebali bi biti imenovani i članovi biračkih odbora. Još se jedna stavka iz novih izmjena Izbornog zakona već uvelike krši. A u pitanju su prekršajne odredbe s obzirom na strože uvjete vođenja izborne kampanje za predstojeće lokalne izbore. Zbog toga je SIP kaznio Našu stranku te Narod i pravdu novčanom kaznom od 3000 maraka. Protiv stranke Snaga naroda pokrenut je postupak zbog predizbornog spota, odnosno promocije stranke i njezina predsjednika Rame Isaka, inače ministra unutarnjih poslova FBiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?