Podrška projektima

Za obrazovanje u BiH Europa dala više od 15 mil. eura, poznato i za koje sektore

16.10.2024.
u 14:25

Na Erasmus+ Info danu mogle su se čuti brojne informacije o značaju podrške Europske unije za razvoj obrazovanja u BiH

Erasmus+ Info dan okupio je danas u Sarajevu više od stotinu zainteresiranih za sudjelovanje u Erasmus+ programima. Događaj je prilika za predstavljanje mogućnosti koje Erasmus+ program nudi, kao i za razmjenu iskustava u oblastima obrazovanja, obuke, mladih i sporta. Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak istaknula je da taj program ne samo da pruža prilike za obrazovanje i obuku, već služi i kao ključni alat za jačanje mladih i njihovih vještina, što je od suštinskog značaja za njihov osobni i profesionalni razvoj.- U okviru novog ciklusa Programa koji traje od 2021. do 2027., možemo očekivati još veće mogućnosti za naše mlade i obrazovne institucije - naglasila je Bošnjak.

Ministrica je također podsjetila na napore koje je Ministarstvo civilnih poslova uložilo kako bi se olakšao pristup Erasmus+ programu te je pohvalila angažman u europskim mrežama poput Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF), Eurydice, EPALE, eTwinning platforme, kao i Youth Wiki. Zamjenik šefa delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide naveo je da je Erasmus+ jedan od programa EU koji na najbolji način oslikava temeljne ideale europskog projekta te služi kao glavni pokretač europskih integracija. - Od 1987. Erasmus+ broji preko 15 milijuna sudionika, a ponosan sam što je više od 8.000 iz Bosne i Hercegovine uzelo učešće u ovim razmjenama - istakao je Babajide.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, ukupna vrijednost odobrenih projekata za institucije iz BiH u okviru posljednjeg poziva Europske komisije za dostavu projektnih prijedloga Erasmus+ programa iznosi više od 8,7 milijuna eura za visoko obrazovanje, preko 4,2 milijuna eura za stručno obrazovanje i obuku, te više od 2,5 milijuna eura u području mladih. Projekti će biti realizirani u idućih 24 do 36 mjeseci, a njihovi rezultati će dodatno doprinijeti obrazovnom sistemu i društvenom razvoju zemlje. Erasmus+ Info dan nastavlja se radionicama i prezentacijama koje pružaju detaljne informacije o mogućnostima za učešće u tom značajnom europskom programu. Događaj se održava u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, Erasmus+ ureda u Bosni i Hercegovini i BRAVO organizacije
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije