Neizravni porezi

Za osam mjeseci država od građana prikupila gotovo 8,5 milijardi KM, evo tko će najviše dobiti

02.10.2024.
u 11:45

Značajan dio sredstava se vraća gospodarstvu u BiH, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine vraćeno milijardu i 521 milijuna KM

Nastavlja se rast iznosa prikupljenih prihoda od neizravnih poreza, a u mjesecu koji je iza nas Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) prikupila je gotovo milijardu maraka. Prema podacima UNO-a za prvih devet mjeseci ove godine iznos prihoda od neizravnih poreza je bio 8 milijardi i 493 milijuna KM, što je više za veći su za 629 milijuna KM, odnosno osam posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Naime, u prvih osam mjeseci lani UNO je prikupio 7 milijardi i 864 milijuna KM. Istodobno, značajan dio sredstava se vraća gospodarstvu u BiH, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine vraćeno milijardu i 521 milijuna KM.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u razdoblju siječanj- rujan 2024. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 6 milijardi i 972 milijuna KM i veći su za 721 milijun KM u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2023. godine. U rujnu 2024. godine prikupljeno je 989 milijuna KM neizravnih poreza što je za 57 milijuna KM više u odnosu na rujan 2023.godine.

Za financiranje državnih institucija u razdoblju siječanj - rujan 2024. godine raspoređen je iznos od 762 milijuna KM. Ostatak prikupljenih prihoda od neizravnih poreza završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Tako je Federacija BiH s jedinstvenog računa dobila 3 milijarde i 815 milijuna KM, Republika Srpska 2 milijarde i 137 milijuna KM i Brčko distrikt 214 milijuna KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije