Nesvakidašnji dan u Parlamentu FBiH

Zasjedaju oba doma, na dnevnom redu samo jedna točka, dopune zakona o transplantaciji

žene - Parlamenta FBiH
10.07.2024.
u 11:28

U Parlamentu Federaciji BiH danas se radi punom parom. Naime, zasjedaju oba doma, Zastupnički će održati sjednicu u 13 sati, a tri sata kasnije i Dom naroda. Obje su sjednice izvanredne, s jednom točkom dnevnog reda, Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i i tkiva u svrhu liječenja. Predviđeno je da se zakon kojeg je Vlada uputila u proceduri dan uoči zakazanih sjednica razmatra po žurnom postupku. Suština predloženih dopuna je da se zakonom omogući transplantacija i od živih donora koji nisu u krvnom srodstvu s osoboma kojima je potrebna transplantacija organa i tkvira radi liječenja, pod uvjetom da su darivatelj i primatelj kompatibilni.   Predloženi zakon predviđa dodavanje novog stavka kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uvjetima propisanim ovim zakonom. „lznimno, uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može se provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja organa od srodnog živog darivatelja. O uzimanju organa, odnosno tkiva od živog darivatelja u svrhu presađivanja primatelju odlučuje multidisciplinarni stručni tim i etičko povjerenstvo zdravstvene ustanove u kojoj će se obaviti presađivanje. Spomenuto povjerenstvo izvrđit će procjenu i analizu razloga darivanja, izvrđiti potpunu medicinsku, fizičku i psihosocijalnz procjenu darivatelja te ishoditi pisano mišljenje i suglasnost izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite darivatelja“, stoji u zakoni koji će se danas naći pred zastupnicima u Zastupničkom domu, a potom i izaslanicima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
Povod žunom donošenju ovog zakona brojni apeli javnosti da se žurno omogući transplantacija jetre 22.-godišnje Andanu Šemiću iz Mostara kojemu transplantaciju koče upravo članci zakona koji propisuju da mu darivatelj može biti isključivo krvni srodnik. Andan takvog nema, ali ima darivatelja iz Srbije, a uvjet za presađivanje je dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva. Ukoliko ga odobre oba doma Parlmenta Federacije BiH na danas zakazanim izvanrednim sjednicama zakonskih prepreka spašavanju života mladog Mostarca više neće biti!  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?