Završen sastanak Vlade FBiH i umirovljenika, evo što je dogovoreno

17.09.2024.
u 13:45

Predsjednik UO Saveza udruge umirovljenika Redžo Mehić rekao je da "danas i nije baš ljubičast dan" nakon sastanka s čelnicima Vlade FBiH.

Mehić je rekao kako se danas razgovaralo o poboljšanju materijalnog položaja umirovljenika, piše Avaz.ba.

- Ključ rješenja je poraditi na temeljitim izmjenama Zakona o MIO-u. S Vladom smo postigli neki sporazum. Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa da temeljito prouči članke zakona, sporne, i da se poradi na njihovom usuglašavanju - rekao je Mehić.

Naveo je kako je drugi zahtjev bio da se izvanredno usklade mirovine, ali da nema zakonskog temelja za to.

- Ići će se putem jednokratne novčane pomoći i očekivati je da će to biti u rebalansu proračuna polovinom listopada - izjavio je Mehić.

Govoreći o eventualnim prosvjedima, Mehić je rekao da će se odluka o njima donijeti na sjednici Upravnog odbora Saveza.

Medijima se obratio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i podsjetio da su na prošlom sastanku donesena 4 zaključka.

- Isplatit ćemo jednokratnu pomoć. U proračunu za 2025. planirat ćemo dva milijuna za banjsko liječenje. Zatim ćemo poraditi na uspostavi Vijeća umirovljenika, te raditi o izmjenama Zakona o PIO/MIO - izjavio je on.

Kako je Delić rekao, Zakon o MIO neće biti mijenjan do izbora.

- U protivnom dogodio bi se kolaps sustava u FBiH. Formirat ćemo radnu grupu sastavljenu od nadležnih institucija i predstavnika umirovljenika.

Ako oni kažu da do Nove godine nešto hitno mijenjamo ili po skraćenoj proceduri tako će biti. U ovakvoj situaciji, do izbora, to ne možemo uraditi - poručio je Delić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije