Problemi vozača i traženje rješenja

Zbog ograničenja duljine boravka u EU tvrtke iz BiH gube konkurentnost

07.07.2024.
u 13:35

BiH će od Europske unije zatražiti promjene. Vijeće ministara zadužilo je ministarstva da poduzmu aktivnosti u cilju izuzimanja vozača iz BiH iz ograničenja

Bosna i Hercegovina, država koja obavlja više od 70 posto trgovinske razmjene sa zemljama Europske unije, u ovom trenutku trpi u kontekstu konkurentnosti zbog pitanja koje bi se ipak uskoro moglo riješiti, a odnosi se na duljinu boravka vozača na prostoru Unije,, objavio je Večernji list BiH.

Uvezanost i aktivnosti 

Jasno je kako postojeće ograničenje boravka, odnosno maksimalno 90 dana u razdoblju od 180 dana koje vozači mogu provesti na prostoru država članica Europske unije, u velikoj mjeri predstavlja problem domaćim izvozno orijentiranim kompanijama, ali i onim tvrtkama koje za proizvodnju gotovih proizvoda u BiH koriste repromaterijal nabavljen u nekim od država članica. Navedeno ograničenje osobito je smetnja jačanju konkurentnosti, čiji je preduvjet brza i sigurna prometna uvezanost s partnerima na Zapadu, a trenutačno, uslijed postojanja navedenog roka, tvrtke su prisiljene pažljivo planirati svaki put preko granice.

Na ovaj problem upozorava Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao jedan od ključnih glasova bh. poslovne zajednice, a u ovom konkretnom slučaju aktivnosti su urodile plodom te se očekuje kako će BiH uskoro od Europske unije zatražiti ukidanje navedenog ograničenja o duljini boravka. Vijeće ministara BiH zadužilo je, naime, državna ministarstva sigurnosti i vanjskih poslova da s nadležnim tijelima Europske unije poduzmu aktivnosti u cilju izuzimanja vozača iz BiH iz ograničenja boravka na teritoriju Europske unije. Prethodno je na sjednici usvojena informacija Ministarstva prometa i veza o problematici ograničenog broja dana boravka vozača na teritoriju Europske unije na temelju uredbe 2018/1806 Europskog parlamenta i Vijeća o boravku državljana trećih država na teritoriju EU-a, koja ne propisuje iznimke, objavio je Večernji list BiH.

Ograničenje boravka vozača na teritoriju EU-a u trajanju najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana dodatno usložnjava izvršenje prijevoznih zadataka i negativno utječe na cjelokupno gospodarstvo BiH, navodi se u dopisima Vanjskotrgovinske komore BiH i bh. prijevoznika upućenih Ministarstvu prometa i veza. Rješavanje ovog otvorenog pitanja važno je za cijelu regiju, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu, koja oko 72% robne razmjene ima s državama Europske unije, uz zastupljenost međunarodnog cestovnog prijevoza s više od 90%.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković u više je navrata aktivno govorio o ovoj temi, kao i potrebi ukidanja ograničenja za vozače teretnih vozila, ukazujući pritom i na važnost podizanja razine protočnosti teretnog prometa, što je osobito važno u kontekstu poslovanja naših izvoznika. Vuković je pritom naglašavao i druga važna pitanja koja treba promatrati u kontekstu ojačavanja bh. izvoza, počevši od graničnih prijelaza za fitosanitarni pregled pa do pripreme za Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS). Nedavno se o ovom pitanju govorilo i na dvodnevnom susretu međunarodnih cestovnih prijevoznika - Regionalni transportni forum "Aktualna kretanja u međunarodnom cestovnom prijevozu", koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s Ministarstvom prometa i veza BiH te uz podršku TOBBUND-IRU-a. U uvodnom obraćanju zamjenik glavnog tajnika VTK BiH Nihad Bajramović tom je prilikom pozdravio odluku Vijeća ministara BiH da na osnovi inicijative Komore s nadležnim tijelima u EU poduzmu aktivnosti za izuzimanje vozača od navedenog ograničenja. U prethodnom razdoblju Ministarstvo prometa i veza BiH zaprimilo je brojne dopise od VTK BiH, kao i domaćih prijevoznika u vezi s problematikom ograničenog broja dana boravka na teritoriju Europske unije, objavio je Večernji list BiH. - Na svim sastancima s izaslanstvima Europske unije kontinuirano inzistiram da se ovaj problem riješi i da se naši vozači izuzmu iz ovih ograničenja, kao što je to već urađeno za posade brodova, pilote i druge posebne kategorije radnika. Smatramo kako je od ključne važnosti omogućiti našim vozačima slobodnije kretanje kako bi mogli neometano obavljati svoje poslove i privatne obveze - kazao je ministar prometa i veza BiH Edin Forto.

Važnost za ekonomiju

Rješavanje navedenog pitanja bilo bi iznimno značajno u kontekstu podizanja razine produktivnosti i konkurentnosti domaćeg gospodarstva koje kao svoje primarno tržište ima upravo zemlje Europske unije, a što valja promatrati i kroz prizmu potrebe za osnaživanjem domaćeg BDP-a u vremenu smanjene ekonomske aktivnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?