početak nove školske godine

Zbog opremanja djece za školu roditelji se odriču ljetovanja i uzimaju novčane pozajmice

udžbenici, knjižara
Ilustracija
01.09.2024.
u 19:44

Početak nove školske godine u BiH svake godine donosi veće izazove za cijelu obitelj, zbog svakodnevnog rasta cijena traže se rješenja - kako naći novac za sve potrebe

Da bi roditelji spremili učenike za polazak u školu, potrebno je i više od prosječne plaće, koja je u lipnju iznosila 1400 KM. Mnogi razmišljaju hoće li svoju djecu moći opremiti za iduću školsku godinu, piše Večernji list BiH.

Početak nove školske godine u Federaciji Bosne i Hercegovine donosi već tradicionalni izazov za roditelje – opremanje djece za školu, posebice u uvjetima visoke stope inflacije. Unatoč činjenici da su u većini županija udžbenici za osnovne škole besplatni, troškovi za školski pribor, odjeću, obuću i užinu predstavljaju značajan financijski teret.

Besplatni udžbenici

O tome koliki je udar na kućne proračune razgovarali smo s ocem troje školaraca, od kojih su dva srednjoškolca i jedan osnovac.

- Još od kraja prošle godine pripremamo se za rujan. Srećom, dva starija sina idu u istu školu, jedan će u treći, drugi u drugi razred, tako da mlađi nasljeđuje knjige od starijeg, dok smo knjige mlađeg na kraju prošle školske godine prodali i za taj novac starijem kupili također rabljene. Tako da nam je to veliko olakšanje. Najmlađi je u osnovnoj i on će dobiti besplatne udžbenike, pa je i to olakšica s obzirom na to da je sav ostali pribor potreban za školu skup i koštat će nas nekoliko stotina maraka. A su i nova odjeća, obuća, ruksaci. S obzirom na to koliki su ostali troškovi života, za polazak djece u školu treba mjesecima štedjeti ili uzimati neke pozajmnice u bankama - kaže nam ovaj otac i dodaje da je posljednjih godina on, ali i brojni njegovi kolege, prisiljen odreći se ljetovanja na moru zbog pripreme za školu. Besplatni udžbenici posljednjih godina veliko su olakšanje roditeljima. Naime, miris knjižare zasjenile su cijene. Za pojedine komplete knjiga potrebno je izdvojiti više od 250 KM, dok bilježnice, školski pribor, torba i pernica koštaju najmanje 200 KM. Osim nabave udžbenika i školskog pribora, trošak predstavlja i kupnja nove odjeće i obuće. Prema riječima ravnateljice jedne od nakladničkih kuća iz Mostara, Ane Suton, županije u FBiH u posljednjih pet godina postupno preuzimaju financiranje udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. Ujedno, ove godine uvedeni su i novi udžbenici u skladu s kurikularnom reformom koja obuhvaća prvi i šesti razred devetogodišnje osnovne škole.

- Većina županija provela je postupak nabave udžbenika, a očekuje se da će svi učenici do kraja školske godine imati potrebne materijale. Za više razrede, od sedmog do devetog, udžbenici su već dostupni i razmjenjuju se unutar škola - rekla je Suton za RTV HB.

Veliki izdaci

Cijene udžbenika i školskog pribora bilježe blagi rast u odnosu na prošlu godinu, dok su cijene bilježnica uglavnom ostale iste. Iako su besplatni udžbenici olakšanje za kućne proračune, glasnogovornica Udruge roditelja “Naša djeca 2014.” iz Mostara Mirjana Laganin ističe za navedeni medij kako roditelji i dalje moraju planirati financijska sredstva za druge troškove, poput školskog pribora, odjeće i obuće. Cijene školskog pribora značajno variraju, ovisno o kvaliteti i marki proizvoda, pa roditelji mogu potrošiti od 80 do 150 KM, ovisno o dobi djeteta. - Uz kupnju pribora, roditelji se suočavaju i s potrebom osiguravanja novca za školsku užinu, što također predstavlja dodatan trošak. Jedan roditelj procijenio je da iznos potrošen na užinu tijekom školske godine može dosegnuti cijenu cjelokupnog školskog pribora - naglasila je Laganin. “Bijela kuga” odavno se nadvila nad Bosnom i Hercegovinom. Djece je sve manje, što i ne čudi s obzirom na to da plaće ne mogu ni približno pokriti troškove života. Osim opremanja za školu, djeci su potrebne i izvannastavne aktivnosti, a danas, više nego ikad prije, sve to košta. I to pozamašno. - Prosječna plaća, koja se kreće između 1300 i 1500 maraka, neće zadovoljiti cjelokupnu ovu priču, da opremimo djecu u škole. Ovo je pokazatelj koliko smo zaista siromašno društvo, koliko nas košta obrazovanje za koje kažemo da je besplatno - kazala je za BHRT Murisa Marić, direktorica Udruge potrošača “DON” iz Prijedora.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije