Intervju s Mirom Kraljevićem, gradonačelnikom Širokog Brijega, u povodu Dana Grada i blagdana Velike Gospe

U Širokom se gradi oko 200 stanova, a investitori najavljuju nove stambeno-poslovne objekte

14.08.2024.
u 16:15

Nadležne službe trenutačno planiraju u suradnji s višim razinama trasu južne obilaznice. Ta trasa bi se poklapala i s jednom opcijom trase brze ceste. Riječ je o dionici nove magistralne ceste od Privalja, Zavoznika, Briga, Knešpolja pa sve do spoja s trenutačnom magistralnom cestom i novom brzom cestom

Ovih dana Široki Brijeg je u predblagdanskom ozračju. Velika Gospa nebeska je zaštitnica ovog grada, a na Gospojinu, 15. kolovoza, proslavlja se i Dan Grada Širokog Brijega. Povod je to za razgovor sa širokobriješkim gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

Večernji list: Završava vaš peti mandat, što možete reći o vaših 20 godina na mjestu gradonačelnika Širokog Brijega?

- Vodili smo se politikom umijeća mogućega. Radili smo što je bilo moguće izvući u danom trenutku. Mislim da smo dali maksimalno i trudili se da budemo na raspolaganju građanima. Treba uvijek težiti i pokušati napraviti što je moguće bolje i više.

Večernji list: Što smatrate vašim uspjesima, a gdje se moglo učiniti više?

- Ne želim govoriti o sebi u tom smislu. Građani su uvijek ti koji daju ocjenu. Pet puta sam izabran za načelnika odnosno gradonačelnika. Vjerujem kako je to dokaz obostranog povjerenja. Uvijek se može napraviti više i tome treba težiti. Međutim, nekad su okolnosti i nemogućnosti prepreka za postići više ciljeve. Uvijek sam govorio kako je moj zadatak i zadatak Gradske uprave biti servis građanima, društvu i poslovnoj zajednici. Tome sam težio cijelo ovo vrijeme.

Večernji list: Kako će se u Širokom Brijegu proslaviti blagdan Velike Gospe i Dan Grada?

- Program obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega počeli smo završnicom Malonogometne lige MZ-a Grada Širokog Brijega. Nastavili smo obilježavanje svečanom sjednicom koja se održala u petak, 9. kolovoza. Program je nastavljen s Večeri folklora i kulturne baštine na Trgu širokobrijeških žrtava. Na manifestaciji su nastupile brojne folklorne skupine koje su predstavile izvorno narodno stvaralaštvo zapadne Hercegovine u pjesmi, plesu, kao i tradicijska glazbala. Na sam Dan Grada očekuje nas nastup benda Opća opasnost, dok će prije njih ozračje zagrijati klapa Grga.

Večernji list: Široki Brijeg i dalje spada među najuspješnije jedinice lokalne samouprave. Kako to objašnjavate i vjerujete li da će Široki zadržati taj status?

- Taj status već imamo određeno vrijeme. Raduju nas ti statistički podaci. To je dokaz planskog i kvalitetnog razvoja. Također, to nam daje motiv da radimo još više i bolje. Želimo biti sredina koja će imati razvijene sve sfere društva. Široki Brijeg je prepoznatljiv po svojoj poslovnoj zajednici. Simbioza Gradske uprave, gospodarstva i obrazovanja korak je za održivi rast i razvoj.

Večernji list: U kakvom se stanju nalazi gospodarstvo Širokog Brijega, što govore trenutačni statistički pokazatelji?

- Lokalna uprava je navrijeme prepoznala važnost stvaranja povoljnog poslovnog okruženja kao jednog od osnovnih preduvjeta za privlačenje investitora i daljnji rast gospodarstva. Grad Široki Brijeg ima atraktivne lokacije za nova ulaganja, a gradske službe su stalna podrška svim poduzetnicima i investitorima. U Širokom Brijegu su do sada oformljene tri poslovno-industrijsko zone. U Širokom Brijegu je aktivno i posluje oko 500 poduzeća i oko 550 samostalnih djelatnosti i obrta. Gospodarska društva su ostvarila više od dvije milijarde KM prihoda, a dobit gospodarskih društava bila je veća od 200 milijuna KM.

Večernji list: Otvaraju se novi industrijski objekti, otvaraju se nova radna mjesta. Ima li najava novih investicija?

- Širokobriješko gospodarstvo je pozitivan primjer rasta i razvoja. Naši poslodavci kontinuirano šire proizvodnju i otvaraju nova radna mjesta. Stoga smo uvjereni kako će se ti trendovi nastaviti. Najava o novim pogonima i industrijskim objektima ima, a to je vidljivo na svakom koraku. Stalno imamo zahtjeve za proširenje kapaciteta poslovnih zona.

Večernji list: Brojne širokobriješke tvrtke svako malo raspisuju natječaje za nova radna mjesta. Imate li podatke o trenutačnom broju zaposlenih u Širokom Brijegu i kakva su vaša predviđanja vezana uz ponudu i potražnju radne snage u Širokom?

- Stupanj zaposlenosti je sve veći, a broj zaposlenih je u kontinuiranom porastu i trenutačno se bliži broju od 9000. Zaposlenost se povećava svaki dan, što je dobar pokazatelj. Potražnja za radnom snagom je sve veća. Vjerujemo kako će privatni sektor pronaći modele koji će zadovoljiti njihove potrebe.

Večernji list: Kakvo je stanje s "uvozom" radne snage?

- Svjesni smo činjenice kako nedostaje radne snage. Mišljenja sam kako je potrebno pronaći način koji će zadovoljiti sve potrebe. Nužna nam je kvalificirana radna snaga, zbog toga je potrebna konkretna i planska suradnja svih sudionika u procesu. Pri tome mislim na poslodavce, sve razine vlasti i na kraju na obrazovni sektor. Poboljšanjem kvalitete života i poslovnih uvjeta otvara se prilika i za povratak naših ljudi.

Večernji list: Objavljeno je kako Zapadnohercegovačka županija ima pozitivan demografski rast. Imate li demografske podatke vezane uz Široki Brijeg?

- Demografski trendovi su pozitivni, kako u Zapadnohercegovačkoj županiji tako i Širokom Brijegu, koji je predvodnik. Grad Široki Brijeg provodi aktivnu socijalnu politiku. Posljednjih godina izdvajamo sve više sredstava za naknadu za novorođeno dijete. Rezultat je porast broja rođene djece, što nas uvelike veseli. Godinama ulažemo u stipendije za deficitarna zanimanja, a sad smo uveli i jednokratnu pomoć za studente lošijeg imovinskog stanja. Osigurali smo u proračunu sredstva za prijevoz učenika, čime smo dijelom olakšali socijalnu situaciju u našim obiteljima. Obrazovanje je jedan važan segment aktivnosti lokalne samouprave. Proteklih godina uložili smo milijunski iznos u rekonstrukciju i poboljšanje uvjeta u središnjim i područnim školama.

Večernji list: Poznato je da Široki Brijeg nekoliko puta više sudjeluje u stvaranju javnih prihoda nego što mu se vraća u njihovoj raspodjeli. Što kažete na to i kako se Grad nosi s tom činjenicom?

- To su činjenice na koje ne možemo utjecati. Međutim, kandidiranjem kvalitetnih projekata prema višim razinama dobivamo podršku koja nam je nužna. Proračun Grada Širokog Brijega je uvijek realan. Imamo stabilnu situaciju, izvršavamo sve svoje obveze. Koliko je prihodovna strana povećana, tako je i rashodovna. Proračunom želimo pokriti sve segmente naše zajednice i društva. Možemo reći da je proračun i razvojni i socijalni. Obuhvatili smo sve kategorije prema mogućnostima.

Večernji list: U kojoj su fazi infrastrukturni projekti, posebno pročistač, gradski promet, lokalne ceste, vodoopskrbni projekti?

- Projekt izgradnje pročistača otpadnih voda priveden je kraju. Ukupna vrijednost projekta je 5,290.856,55 KM, a financira se sredstvima Grada Širokog Brijega, kreditnim sredstvima i grant sredstvima. Ovo je još jedan u nizu kapitalnih projekata koji se grade u Širokom Brijegu i pokazatelj brzog razvoja ovog grada. Problemi koje imamo oko završetka ovog projekta odnose se na središnji nadzor koji dolazi s viših razina i od kreditora. Nedostatak nadzora stvarao nam je probleme u završetku. Na neke stvari ne možemo utjecati, ali uskoro bismo trebali završiti ovaj projekt. Projekti vodoopskrbe idu sukladno mogućnostima. Vodovod Ljubotići je u trećoj fazi (crpna stanica Vukoji i tlačni cjevovod) nakon izgradnje tlačnog cjevovoda, crpne stanice Kvesići te izgradnje distribucijskog cjevovoda Kvesići – Visoka Glavica. U suradnji s mještanima usporedno radimo i na sekundarnoj mreži. Uskoro očekujemo priključak 50 kućanstava na mrežu.

U drugim mjesnim zajednicama kontinuirano se radi na novim priključcima i sekundarnoj mreži. Lokalna cestovna infrastruktura je kontinuirani zadatak Gradske uprave. Godišnje izdvajamo više milijuna KM na projekte izgradnje i rekonstrukcije cesta. U proteklih godinu dana rekonstruirali smo dobar broj gradskih prometnica. Nismo zapostavili ni ruralnija područja, od Rasna, Mokrog, Turčinovića, Briga, Dobriča, Uzarića. Završili smo i prometnicu Mokro – Belušine – Trn. Planiramo nastaviti prema potrebama i mogućnostima, a vrijedi izdvojiti rekonstrukciju ceste kroz MZ Ljubotići. Cestovnu infrastrukturu moramo podići na višu razinu. Nastavljamo raditi kako bismo zadovoljili potrebe na području cijelog Širokog Brijega.

Večernji list: Uređen je prostor s južne strana hotela Park i Robne kuće. Kad će početi radovi na uređenju prostora sa sjeverne strane u Ulici Ante Starčevića?

- Posljednjih godina kontinuirano uređujemo središte grada. Od šetnica i parka prema Borku, Pecare, šetnice prema Robnoj kući… Središnji dio grada dobio je nove konture. Uskoro ćemo krenuti i s radovima na platou ispred Robne kuće sa sjeverne strane.

Večernji list: Vidimo da se radi na modernizaciji prometnice od Trga širokobrijeških žrtava u pravcu Zorićevine. Ta prometnica bit će dvosmjerna i vodit će do mosta na rijeci Lištici kako bi se spojila s obilaznicom. Kad očekujete završetak tih projekata i u kolikoj će mjeri rasteretiti promet u središtu grada?

- U samom središtu grada počela je rekonstrukcija Ulice bana Jelačića. Riječ je o dionici od Trga širokobrijeških žrtava pa do mosta kod Dječjeg vrtića. Projektom se planira rekonstruirati navedena cesta i ublažiti zavoj na križanju s Ulicom dr. Jure Grubišića (prema Domu zdravlja). Projektom je obuhvaćena i izgradnja nogostupa, postavljanje novih rasvjetnih tijela i uređenje zelene površine. Kroz planirane radove išla je i rekonstrukcija i izgradnja oborinskih i otpadnih voda, kao i vodovodne mreže. Također će se urediti parkirališni prostor na mjestu srušenog objekta na križanju navedenih ulica. O mostu na rijeci Lištici prema obilaznici postoji plan, ali to ne obuhvaća ovu fazu radova.

Večernji list: I dalje Širokobriježanima "bodu oči" ruševni objekti u gradu. Što i kako s tim?

- Imamo objekte koji se ne održavaju. Pokušavamo pronaći rješenje. Problemi sa saniranjem uvelike su otežani jer su svi ti objekti u privatnom vlasništvu. Grad Široki Brijeg je u nezgodnoj, složenoj situaciji kad je to u pitanju.

Večernji list: Uklonjeni su neki objekti na prostoru nekadašnje Duhanske stanice, ostala su dva. Kad se očekuje realizacija planiranog projekta na tom prostoru?

- Grad Široki Brijeg počeo je aktivnosti na uređenju prostora bivše Duhanske stanice. Nakon provedene natječajne procedure izvođač radova je uveden u posao rušenja objekata koji predstavljaju opasnost i na mjestu kojih će se izgraditi objekti po detaljnom planu. Gradsko vijeće je usvojilo detaljni plan uređenja prostora Duhanske stanice. Planom je predviđena izgradnja Srednje strukovne škole s dvoranom, zgrade s prostorima za javnu namjenu, zgrade za potrebe Županijskog suda, gradski trg, javne i zelene površine te parkirališni prostor. Završava se sva potrebna dokumentacija i cilj je što prije početi s natječajnim procedurama.

Večernji list: Propao je pokušaj rekonstrukcije Gradskog bazena zbog toga što na toj lokaciji ne postoji odgovarajući most. Postoji pješački, ali ne i most kojim bi mogli pristupiti kamioni i građevinski strojevi. Postoji li potencijalni investitor za taj projekt?

- Pokušali smo preko javnog natječaja i poziva privući investitore. Ali, nažalost, zbog nemogućnosti pristupa naišli smo na odustajanje. Postoje zainteresirani investitori, što nam je drago. Naš idući zadatak je osigurati pristup. Nakon toga ćemo ponovno raspisati javni natječaj.

Večernji list: Kako se realizira adekvatan prometni pristup gospodarskoj zoni Knešpolje?

- U suradnji s JP Ceste Federacije BiH planira se rekonstrukcija ulaza u tu zonu. Najveća zapreka su imovinsko-pravni odnosi. Želimo u suradnji s nadležnima napraviti najbolja rješenja, osim navedenog ulaza u zonu u Knešpolju, tu je i pristup zoni na Pecari i na Trnu.

Večernji list: Što Široki može očekivati od nove ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica Republike Hrvatske?

- Sigurni smo kako će Široki Brijeg odlično iskoristi blizinu nove brze ceste. Kada govorimo o toj cesti, više je pozitivnih stvari. S jedne strane ćemo dobiti rasterećenje prometa, pogotovo tranzitnog, dok se s druge strane stvaraju bolji uvjeti i povezanost za sve građane i poslovne subjekte. Trenutačno se radi na eksproprijaciji zemljišta.

Večernji list: Trnska cesta i obilaznica postale su nove i najduže širokobriješke ulice. Ponovno se aktualizira potreba izgradnje sjeverne obilaznice iz pravca Knešpolja te dalje podno Bošnjakova brda do Borka. Može li se taj projekt realizirati i kada?

- Svjesni smo svih prometnih problema i poteškoća. Sjeverna obilaznica koju spominjete trenutačno nije izvedivo rješenje. Nadležne službe trenutačno planiraju u suradnji s višim razinama trasu južne obilaznice. Ta trasa bi se poklapala i s jednom opcijom trase brze ceste. Riječ je o dionici nove magistralne ceste od Privalja, Zavoznika, Briga, Knešpolja pa sve do spoja s trenutačnom magistralnom cestom i novom brzom cestom.

Večernji list: U gradu su u tijeku radovi na novim poslovno-stambenim objektima. Što se sve i gdje gradi i o koliko je stanova ukupno riječ?

- Široki Brijeg je trenutačno jedno veliko stambeno gradilište. Riječ je o izgradnji oko 200 stanova. Svi to možemo vidjeti u užem gradskom središtu i u naselju Trn.

Večernji list: Kada očekujete realizaciju kompleksa luksuznih stanova Luxury gradnja?

- Investitor je pribavio svu potrebnu dokumentaciju i krenuo u realizaciju projekta. Riječ je o privatnom investitoru koji ima svoju planiranu dinamiku radova.

Večernji list: Koji su još poslovni i stambeni objekti najavljeni?

- Imamo najavljenih i podnesenih zahtjeva za još nekoliko poslovno-stambenih objekata. Tržište se sastoji od ponude i potražnje. Izgleda da potražnja raste, a privatni investitori pokušavaju pratiti taj trend.

Večernji list: Što nam možete reći o rekonstrukciji "fratarske centrale"?

- Što se tiče "fratarske centrale", nedavno smo radili na čišćenju prostora i pripremi terena. Završene su studije i elaborati. Imamo spreman idejni projekt. Stručne službe su odradile potrebne pripremne radnje i predale projekt na program prekogranične suradnje. Vjerujemo kako ćemo pronaći sredstva i zatvoriti financijsku konstrukciju. Cilj je ovaj prostor očuvati kao spomen-područje i obilježje zbog njegove povijesne vrijednosti.

Večernji list: Kako teče dinamika obnove zgrade širokobriješke Gimnazije?

- Formirali smo odbor za obnovu, ali i stručno povjerenstvo. Završavamo projektni zadatak i izvedbeni projekt obnove zgrade. Mislim da ćemo uskoro ići s natječajnom procedurom. Već je poručeno kako je cilj ići s cjelovitom rekonstrukcijom zgrade. Obnova zgrade Gimnazije bit će zahtjevna, ali cilj je vratiti zgradi stari sjaj. Za nekoliko mjeseci očekujemo početak radova.

Večernji list: Kakvo je stanje u širokobriješkim sportskim klubovima te kakva je njihova perspektiva u budućnosti?

- Višegodišnja ulaganja u sportske objekte i odgovarajuću infrastrukturu rezultirali su brojnim klubovima i značajnim sportskim uspjesima, a onda i raznim sportskim školama za djecu i bavljenje sportom mladih. Podržavamo sve sportske kolektive. Ne sumnjamo u njihovu budućnost i uspjehe. Međutim, najveći podupiratelji sporta su naši gospodarstvenici. Uvijek su podupirali razvoj našeg sporta, kako individualnog tako i kolektivnog.

Večernji list: U kolikoj mjeri podržavate širokobriješke kulturne projekte? Kad će se moći znatno više izdvajati za kulturne projekte kako bi Široki zadržao status respektabilnog kulturnog središta?

- Status kulturnog središta Široki Brijeg potvrđuje brojnim kulturnim događanjima, nastupima kulturno-umjetničkih društava, predstavljanjima knjiga, izložbama, festivalima i koncertima koji su širokobriješka svakodnevica. Kvalitetni projekti, ideje, događaji koji promoviraju naš grad uvijek će imati podršku. Pokušat ćemo u proračunu pronaći još više sredstava za što kvalitetniji kulturni i društveni život. Sve to dodatno doprinosi kvaliteti življenja i ostvarenju vizije razvoja Širokog Brijega kao mjesta s razvijenim i inovativnim poduzetništvom te grada s kulturnim, tradicijskim i društvenim vrijednostima.

Večernji list: Što kažete na objavljeno izvješće o financijskoj reviziji Grada Širokog Brijega?

- Dana 31. srpnja ove godine objavljeno je izvješće o financijskoj reviziji Grada Širokog Brijega, iz kojeg je vidljivo da je Grad Široki Brijeg po pitanju financijskih izvješća dobio mišljenje s rezervom, a po pitanju revizije usklađenosti dobio je negativno mišljenje. Jedan od razloga za negativno mišljenje su subvencije za zbrinjavanje komunalnog otpada. U izvješću neovisnog revizora stoji da Grad Široki Brijeg plaća naknadu za odlaganje komunalnog otpada 60 KM po toni, odnosno 1,325.304 KM. U istom tekstu revizor nestručno i neprofesionalno vrši usporedbu s Gradom Ljubuškim, navodeći da Grad Ljubuški plaća odlaganje komunalnog otpada 10 KM po toni te izvodi netočan zaključak da Široki Brijeg plaća odlaganje otpada šest puta više nego Ljubuški. Vrlo lako je dokazati da su tvrdnje revizora netočne uvidom u godišnje izvješće o izvršenju proračuna Grada Ljubuškog za 2023. godinu, gdje je vidljivo da je na ekonomskom kodu 613323 - izdaci za komunalne usluge deponiranja otpada na komunalnu deponiju ("Službeni glasnik Grada Ljubuškog" broj: 3/24) Ljubuški za tu namjenu realizirao 1,189.139 KM. Vidljivo je da je razlika u iznosu utrošenom za komunalne usluge deponiranja otpada na komunalni deponij između Grada Širokog Brijega i Grada Ljubuškog 136.165 KM, odnosno 10 posto, što je i razumljivo ako se uzme u obzir broj kućanstava koji je u Širokom Brijegu 7982, a u Ljubuškom 7444. Također treba uzeti u obzir i broj gospodarskih subjekata, a koji je, prema službenim podacima, znatno veći u Širokom Brijegu. Slijedom gore navedenog jasno je da Široki Brijeg proizvodi više komunalnog otpada. Također, Općina Grude u proračunu za 2024. godinu ("Službeni glasnik općine Grude" broj 6/23) za odvoz i deponiranje komunalnog otpada planira 600.000 KM, a ima 17.308 stanovnika odnosno 4502 kućanstva. Iz svega navedenog jasno je vidljivo da Grad Široki Brijeg plaća prijevoz i odlaganje komunalnog otpada po sličnoj cijeni kao i drugi gradovi i općine u okruženju te da su neutemeljene i netočne tvrdnje revizora o razlici u cijeni odlaganja komunalnog otpada u Širokom Brijegu i Ljubuškom, što se može potvrditi iz javno dostupnih službenih dokumenata. Široki Brijeg, ali i drugi gradovi, ima problem s odlaganjem komunalnog otpada. Potrebno je tražiti zajedničko rješenje i napraviti deponij koji bi pokrio ovu regiju.

Večernji list: Što kao aktualni širokobriješki gradonačelnik možete poručiti Širokobriježanima za blagdan Velike Gospe, nebeske zaštitnice Širokog Brijega, i Dan Grada?

- U Širokom Brijegu uoči Dana Grada i blagdana Velike Gospe uvijek vlada posebno ozračje. Vrijeme devetnica širokobriješkoj Gospi zauzima posebno mjesto u životu Širokobriježana i naših gostiju. Uvijek sam optimist da ćemo ovdje ostati i opstati kao što smo i do sada u mnogo težim vremenima. Ovaj narod naučio je raditi i boriti se za bolje uvjete. Širokobriježankama i Širokobriježanima, našim gostima, želim čestitati Dan Grada i blagdan Velike Gospe. Provedite ovo razdoblje u blagdanskom ozračju sa svojim obiteljima i najmilijima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije