za male školarce

Zdravi početak škole: Klinci će obožavati ove smoothieje!

FREEPIK
10.09.2024.
u 14:57

Smoothieji su jednostavan i ukusan način da djeca unesu hranjive tvari, a uz prave kombinacije sastojaka, mogu postati njihov omiljeni međuobrok

Smoothieji su fantastičan način da djeci u prehranu uvedeš zdrave sastojke, a da oni to gotovo i ne primijete. Možeš ih poslužiti kao doručak, međuobrok ili kao dodatak uz ručak. Uz to, smoothieji su praktični – možeš unaprijed pripremiti sastojke i zamrznuti ih, pa ih kasnije samo ubaciti u blender. Na taj način štediš vrijeme, a uvijek imaš nešto zdravo pri ruci.

Iako su smoothieji puni vitamina i hranjivih tvari, važno je zapamtiti da sadrže prirodne šećere i kiseline iz voća. Zbog toga bi trebali biti povremeni dodatak dječjoj prehrani, a ne svakodnevni izvor voća i povrća. Da zaštitiš zdravlje zuba svojih mališana, smoothieje je najbolje poslužiti uz obrok ili međuobrok, umjesto da ih piju same. Također, stručnjaci preporučuju da porcije za djecu budu smanjene na 125 ml po smoothieju, što je dovoljno za male trbuščiće.

Osim što su odličan način za unos voća i povrća, smoothieji su i vrlo prilagodljivi – možeš ih učiniti slađima, kremastijima ili punijima prema željama tvoje djece. Donosimo nekoliko ideja za najpopularnije smoothie kombinacije koje su pravi hit među najmlađima.

1. Avokado i jagoda


Ova kremasta mješavina jagoda i avokada savršen je način da dijete dobije potrebnu dozu kalcija za rast kostiju. Avokado daje glatku teksturu, a jogurt i mlijeko osiguravaju dovoljno hranjivih tvari za zdravi početak dana. Ako je napitak pregust, dodaj malo vode. Savršen je uz lagan i osvježavajuć ručak.

2. Banana, med i lješnjak

Za male sladokusce ovaj smoothie bez mliječnih proizvoda bit će pravi hit. Kombinacija banane, meda i lješnjaka ugodno je sladak, dok sojino mlijeko i nasjeckani lješnjaci dodaju nutritivne vrijednosti. Ako tražiš nešto bez citrusa, ovo je idealna mješavina, a dodatkom prženih, nasjeckanih lješnjaka dobivaš teksturu koja će oduševiti svakog mališana.

3. Smoothie od bobičastog voća za doručak


Od bobičastog voća pripremi smoothie bogat okusima i zdravim sastojcima. Ova čaša voćnog veselja može se pripremiti s bilo kojim bobičastim voćem koje imaš pri ruci. Za dodatnu kremastost, koristi jogurt s niskim udjelom masti. Ako je smoothie pregust, dodaj malo vode dok miješaš kako bi postigao željenu konzistenciju.

4. Kremasti mango i kokos


Ovaj tropski smoothie s mangom i kokosom jednostavan je za pripremu i gotov za samo 5 minuta. Kokosovo mlijeko i jogurt čine savršenu kremastu teksturu s egzotičnim okusom koji će te odvesti ravno na tropsku plažu. Mango možeš koristiti svjež ili zamrznut.

5. Super bobičasti smoothie

Trebaš li napitak koji je istovremeno ukusan i ekonomičan? Isprobaj naš super smoothie od zamrznutog bobičastog voća i zobenih pahuljica. Ova hranjiva i zdrava ružičasta poslastica sadrži samo 5 sastojaka, a zobene pahuljice čine je dodatno zasitnom. Uz dodatak malo vode postići ćeš savršenu konzistenciju. Savršen je balans slatkog i kiselog, a sigurni smo da će brzo postati redovit gost u tvojoj kuhinji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije