Intervju: Boris Marjanović, aktualni načelnik i kandidat za novi mandat na čelu općine Vitez

Želimo nastaviti s razvitkom svih dijelova Viteza kroz strateška ulaganja u javnu infrastrukturu i poslovne zone

26.09.2024.
u 20:30

Marjanović ističe kako je uvjeren da će se u vremenu pred nama s novim, najavljenim ulaganjima, posebno gradnjom brze ceste i političkom stabilnošću, nastaviti ekonomski rast uz povećanje životnog standarda i kvalitete života u Vitezu.

Biti na čelu općine Vitez, jedne iznimno uspješne lokalne samouprave s tradicionalno jakom poslovnom zajednicom, iznimna je čast, a trenutačni načelnik Boris Marjanović, koji se kandidirao za još jedan mandat na ovim lokalnim izborima, pokazao je kako se sustavnim pristupom potrebama građana, odnosom prema gospodarstvu i infrastrukturi, kao i suradnjom s drugim općinama i gradovima gradi bolja budućnost i otvaraju nove perspektive razvoja. U intervjuu za Večernji list Marjanović, zajednički kandidat HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i HSS-a Stjepana Radića za novi načelnički mandat, ističe kako je uvjeren da će se u vremenu pred nama s novim, najavljenim ulaganjima, posebno gradnjom brze ceste i političkom stabilnošću, nastaviti ekonomski rast uz povećanje životnog standarda i kvalitete života u Vitezu.

- Mi Vitez vidimo kao središte poduzetništva, obrazovanja, razvijene infrastrukture, čistog okoliša i bogatih kulturno-sportskih sadržaja - poručio je Marjanović, podsjetivši na svoje određenje političkog rada koje karakterizira osluškivanje potreba građana i reagiranje na njihove prijedloge.

Večernji list: Kandidat ste za načelnika Viteza za još jedan mandat. Kakva su očekivanja i reakcije na terenu?

- Očekivanja građana uvijek su usmjerena prema nastavku pozitivnih promjena, unaprjeđenju infrastrukture, povećanju zaposlenosti i poboljšanju kvalitete života. Reakcije na terenu su općenito pozitivne, s velikim zanimanjem za projekte koji izravno poboljšavaju svakodnevni život, primarno poput obnove vodovodne i kanalizacijske mreže te niza poticajnih mjera usmjerenih k raznim društvenim skupinama, djeci, mladima, poslodavcima i umirovljenicima. Budući da je uvijek bitno osluškivati potrebe građana i reagirati na njihove prijedloge, trudim se što više biti s narodom, u gradu, mjesnim zajednicama, a tako je i posljednjih nekoliko tjedana. Naši skupovi su prilično posjećeni, prezentiramo što je sve urađeno u svakom dijelu naše općine te naglašavamo planove za budućnost, gdje ćemo našu općinu dodatno razviti.

Večernji list: Koliko je vaš prethodni mandat obilježio rad na projektima gospodarske i infrastrukturne naravi te u kojoj je mjeri strateški značajno stvarati preduvjete za daljnji razvoj poslovne zajednice i životnog standarda?

- Prethodni mandat bio je obilježen brojnim projektima gospodarskog i infrastrukturnog razvoja, a neki projekti koje smo realizirali zaista su strateški. Tu posebno moram istaknuti uređenje Gradskog trga, čiji ćemo izgled uskoro upotpuniti fontanom i urbanim mobilijarom. Također, veliki projekt je izgradnja multifunkcionalne lamele Doma zdravlja, širenje cestovne infrastrukture u poslovnim zonama te naše snažno lobiranje da u Vitezu počne izgradnja zgrade za smještaj Odjela Općinskog suda za Vitez i Busovaču. Uz navedeno, valja reći kako su naša ulaganja u cestovnu, vodovodnu i kanalizacijsku mrežu iznosila gotovo 7 milijuna KM, a značajan dio uložen je u rekonstrukciju rasvjete. Govoreći o gospodarstvu i poljoprivredi, istaknut ću kako godišnje s više od 200.000 KM potičemo njihov razvoj te sam osobito ponosan na potporu startup tvrtkama koje dominantno otvaraju mlade osobe i tako grade svoju budućnost u Vitezu. Ove mjere su stvorile nova radna mjesta i poboljšale uvjete poslovanja, što je pridonijelo rastu gospodarstva u općini.

Večernji list: Kako se danas živi u Vitezu te kakve su perspektive razvoja?

- Danas se u Vitezu živi relativno stabilno, uz vidljive pomake u poboljšanju infrastrukture i kvaliteti javnih usluga. Na nedavno objavljenoj listi razvijenosti općina u FBiH bili smo 19. te sam uvjeren da ćemo u vremenu pred nama s novim, najavljenim ulaganjima, posebno gradnjom brze ceste i političkom stabilnošću, nastaviti ekonomski rast uz povećanje životnog standarda i kvalitete života u Vitezu. Mi Vitez vidimo kao središte poduzetništva, obrazovanja, razvijene infrastrukture, čistog okoliša i bogatih kulturno-sportskih sadržaja. S time u vezi, prateći naše akcijske planove u idućim godinama, očekuju nas novi zahvati i provođenje novih projekata te usvajanje važnih dokumenata i planova. Već mogu najaviti kako smo osigurali dio sredstava za dogradnju gradskog vrtića, nastavak rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže u užoj gradskoj jezgri kako bismo ovaj sustav u potpunosti stabilizirali jer je pitanje vodoopskrbe naš nulti prioritet.

Večernji list: U kojoj je mjeri važna politička stabilnost u Općinskom vijeću kao preduvjet učinkovitog donošenja i provođenja mjera?

- Politička stabilnost u Općinskom vijeću ključna je za realizaciju dugoročnih razvojnih projekata. Stabilna većina omogućava brže donošenje odluka, osigurava kontinuitet u provedbi projekata i pomaže u stvaranju pozitivne investicijske klime. U prethodnom mandatu pokazali smo da dijalog i suradnja među političkim akterima mogu rezultirati konkretnim napretkom za općinu te sam uvjeren da će i na ovim izborima taj put biti prepoznat te da ćemo i iduće četiri godine jednako raditi za svaki kutak našeg Viteza.

Večernji list: Koliko je bitno raditi na daljnjem jačanju tradicionalno jake poslovne zajednice u Vitezu?

- Jačanje poslovne zajednice uvijek je prioritet jer je to temelj ekonomskog rasta i razvoja. Tradicionalno jaka poslovna zajednica u Vitezu pruža stabilnost radnim mjestima, pridonosi lokalnoj ekonomiji i privlači dodatne investicije. Kontinuirana suradnja s lokalnim poduzetnicima, stvaranje povoljnih uvjeta za rast biznisa te poticanje inovacija i novih tehnologija ključni su za dugoročnu konkurentnost Viteza na regionalnom i međunarodnom tržištu. Mi smo kao Općina Vitez poticali razvitak poslovnih zona, gradili infrastrukturu poslovnih zona čineći Vitez atraktivnom sredinom za poslovanje. Mogu najaviti kako već imamo osigurana sredstva za dvije nove prometnice u Poslovnom centru 96-2, a kroz razgovor s Udrugom poslodavaca na bazi kvalitetne dosadašnje suradnje spremni su novi planovi za iduću godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije