Detoks uma novi je naslov autora Davida Perlmuttera koji je svjetsku slavu stekao svojim uspješnicama „Inteligentna prehrana“ i „Zdrava probava – zdrav mozak“, a mi vam donosimo njegov recept za frape s kurkumom, piše Ordinacija.hr.
Savjeti izneseni na stranicama ove knjige jednostavni su, vrlo lako izvedivi, korisni i pristupačni, posebice desetodnevni program koji obuhvaća plan prehrane s četrdeset slasnih i zdravih recepata od kojih vam donosimo neke. O desetodnevnom programu autor piše sljedeće:
"Ovo je resetiranje za vaš mozak i tijelo. Svrha mu je pomoći vam ponovno steći svoje navike, svoje odnose i način doživljavanja života."
Autor upozorava i, da bi ovaj plan uspio, morate željeti promijeniti se. No, ohrabruje i kako je desetodnevni plan osmišljen da bude što praktičniji, bez žrtvovanja dobrobiti ili iskušavanja dobre volje do nerealnih krajnosti. Odlučite li se na ovaj detoks, morate znati da on uključuje i digitalnu detoksikaciju, prakticiranje empatije zahvalnošću, terapiju prirodom, donošenje odluka o hrani, uspješno spavanje, početak tjelesne aktivnosti, liječenje meditacijom, čvrste veze... Mi krećemo s jednostavnim receptom iz knjige - onim za frape s kurkumom.
Ovaj napitak najbolje je pripremati sa svježom kurkumom i đumbirom, u jakom blenderu. No, kurkumu i đumbir ipak trebate naribati kako bi napitak bio jednoličan i kremast. Umjesto kokosova mlijeka i ulja avokada možete upotrijebiti bademovo mlijeko i kokosovo ulje.
Frape s kurkumom
SASTOJCI ZA 2 OSOBE:
- 800 ml nezaslađena kokosova mlijeka iz ekološke proizvodnje, ohlađena
- 2 žlice avokadova ulja iz ekološke proizvodnje
- 1 komad svježeg korijena kurkume iz ekološkog uzgoja, dug 12 cm, oguljen i nariban, ili 2 žličice praha kurkume iz ekološkog uzgoja
- 1 komad đumbira iz ekološkog uzgoja, dug 2,5 cm, oguljen i nariban, ili žličica praha đumbira iz ekološkog uzgoja
- 25 g nezaslađenih pahuljica ili čipsa kokosa iz ekološkog uzgoja
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije iz ekološke proizvodnje
- 1 žličica svježe naribane narančine kore iz ekološkog uzgoja, i još za ukras
- ½ žličice mljevenog cimeta iz ekološkog uzgoja
- 4 kocke leda
PRIPREMA:
U posudu jakog blendera stavite kokosovo mlijeko i avokadovo ulje. Obradite kako bi se sastojci pomiješali.
Dodajte kurkumu, đumbir, kokos, vaniliju, narančinu koru i cimet pa obradite kako bi se sastojci pomiješali. Dodajte kocke leda i obrađujte najvećom brzinom dok mješavina ne postane glatka, gusta i jarkožuta.
Rasporedite mješavinu u dvije visoke čaše. Po vrhu pospite narančinu koru i poslužite.