Zapadnohercegovačka županija donosi niz mjera kojima poboljšava ekonomsku situaciju

ZHŽ: Rastu plaće u obrazovanju, prirodni prirast, standard...

Široki Brijeg
29.06.2024.
u 13:00

Zapadnohercegovačka županija, osim što je jedan od lidera gospodarskog napretka zemlje, pokazuje izrazitu osjetljivost i prema obrazovnom sustavu, a dokaz je potpisivanje kolektivnog ugovora između predstavnika Vlade ZHŽ-a i Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a

Najučinkovitije demografske mjere u državi, uz ostalo i isplata mjesečne naknade u visini od 500 konvertibilnih maraka za treće i svako iduće dijete, podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave i javnih usluga, digitalizacija, potpora obrazovanju..., piše Večernji list BiH.

Uvećane plaće

Zapadnohercegovačka županija, osim što je jedan od lidera gospodarskog napretka zemlje, pokazuje izrazitu osjetljivost i prema obrazovnom sustavu, a dokaz je potpisivanje kolektivnog ugovora između predstavnika Vlade ZHŽ-a i Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a kojim se predviđa rast plaća. Predviđeno je, naime, povećanje plaće za 7% počevši od 1. lipnja 2024. godine, kao i ponovno povećanje plaće za 7% počevši od 1. svibnja 2025. godine. Kako je u izjavi za Fenu naglasila ministrica financija i dopredsjednica Vlade Zapadnohercegovačke županije Blagica Leko, ovaj kolektivni ugovor, kada je u pitanju dio koji se tiče rasta plaća, rezultat je višemjesečnih pregovora, kao i kompromisa s obiju strana. Naglasila je kako joj je drago što su razgovori došli do rezultata te će se unaprijediti materijalni status djelatnika osnovnih škola, koji će već prilikom iduće isplate dobiti uvećane plaće. - Svaki kolektivni ugovor je na neki način rezultat kompromisa te tako i ovaj. Stoga zahvaljujem predstavnicima Sindikata na razumijevanju - kazala je Leko.

Predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a Stanko Ćurčić kazao je u izjavi za Večernji list kako je ugovor potpisan na dvije godine, a što je dobra stvar jer sada imaju vremena baviti se nekim drugim pitanjima, poput zakona o školstvu, pravilnicima. Potvrdio je kako će uvećane plaće biti isplaćene u srpnju za lipanj, dok se iduće povećanje predviđa od 1. svibnja 2025. godine. U kontekstu pozicije materijalnih prava među županijama u Federaciji, kaže kako će sada djelatnici osnovnih škola biti na četvrtom mjestu u Federaciji BiH kada je riječ o visini plaće, dok će se drugim povećanjem koje slijedi iduće godine popeti na treće mjesto sigurno.

Pitanje odnosa prema tematici obrazovanja samo je jedan od segmenata kojima ova županija podiže razinu produktivnosti odnosa u brojnim temama od životnog značaja, a kada govorimo o gospodarstvu, treba naglasiti kako su u ovogodišnjem proračunu predviđena veća sredstva za poticaje gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, jačanje ruralnog turizma, određene infrastrukturne projekte. Na drugoj strani poslovna zajednica svojom marljivošću, ali i izvozno orijentiranim tvrtkama uspijeva županiju, unatoč prostornoj površini, gurnuti u sam vrh Federacije BiH. Kao ilustraciju možemo analizirati podatke koje je objavila Financijsko-informatička agencija, a koji, iako se odnose na 2022. godinu, predstavljaju jasan pokazatelj snage tamošnjeg gospodarstva. Tako je najveći prihod po zaposleniku u Federaciji BiH ostvaren upravo u Zapadnohercegovačkoj županiji, čak 26.592 KM, što je za 147% više od prosjeka. Takvo što ima refleksiju i kada govorimo o životnom standardu, a što je pak lako moguće utvrditi kada se pogledaju podaci Porezne uprave Federacije BiH o registriranoj potrošnji putem fiskalnih uređaja pa se, primjerice, u društvu najvećih gradova redovito nalazi i Široki Brijeg.

Naravno, uz proces daljnjeg poboljšanja usluga, od čega će posebnu korist imati poslovna zajednica, važne su i aktivnosti u smjeru digitalizacije. Početkom godine predsjednik Vlade ZHŽ-a Predrag Čović i ministar pravosuđa i uprave ZHŽ-a Vjekoslav Lasić održali su radni sastanak s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID): Karlom Wursterom, direktorom Ureda za ekonomski razvoj USAID-a u BiH, Grace Chang, regionalnom financijskom menadžericom, Anelom Šemić, projektnom menadžericom, i Emirom Ramadanović, direktorom USAID-ova Projekta e-uprave, o temi digitalizacije javne uprave ZHŽ-a. Razgovaralo se o mogućim vidovima suradnje u procesu digitalizacije javne uprave u županiji, odnosno koordinaciji i aktivnostima između županije i gradova/općina u smislu zajedničkog pristupanja ovom procesu.

Smjernice

Odgovorna fiskalna politika županije jedan je od temelja koji daju rezultate i kroz poziciju županije u realnom sektoru, a u tom kontekstu treba istaknuti kako je nedavno Vlada donijela smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2025. – 2027. godine. Dokument je to koji je zasnovan na strateškim planovima proračunskih korisnika za trogodišnje razdoblje, kao i definiranju okvira za planove proračunskih i izvanproračunskih korisnika. Smjernice predstavljaju osnovu za izradu srednjoročnih i godišnjih planova i imaju za cilj projekciju prihoda i rashoda za pripremu dokumenta okvirnog proračuna, što je temelj za izradu proračuna za 2025. godinu.

Također, cilj smjernica je osiguranje realnog, sveobuhvatnog i konsolidiranog okvira planiranja rashoda, čime se postiže funkcionalna povezanost provođenja sveukupnih aktivnosti u koncipiranju uravnoteženog okvira prihoda i rashoda za sve razine vlasti u FBiH. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije