Uspostavljena aplikacija za izdavanje kvalificiranog elektroničkog potpisa

Žitelji BiH od sada elektronički mogu potpisivati dokumente, a da pritom uopće ne dolaze na šaltere

03.07.2024.
u 16:44

Uz činjenicu da su uspostavljeni web-servisi na koje se trebaju prijaviti općine, gradovi, institucije kako bi tiskane CIPS-ove potvrde otišle u povijest, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) realizirala je aktivnosti kojima će žitelji BiH dobiti mogućnost za udaljeno elektroničko potpisivanje dokumenata.

Aplikacija

Kroz proces digitalizacije, koji polako prožima sve sfere svakodnevnog života, IDDEEA je od ovog ponedjeljka uspostavila aplikaciju za izdavanje kvalificiranog elektroničkog potpisa za udaljeno potpisivanje te otvorila urede za podnošenje zahtjeva za izdavanje kvalificiranog elektroničkog potpisa. Uredi se nalaze u sjedištu IDDEEA-e BiH u Banjoj Luci, zatim u regionalnim centrima u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Bijeljini, a u njima će svi zainteresirani moći dobiti poseban obrazac uz pomoć kojeg će se moći prijaviti na aplikaciju te time dobiti mogućnost ući u svijet novih tehnoloških rješenja koja ubrzavaju i pojednostavljuju procedure u odnosu prema institucijama.

Ravnatelj IDDEEA-e Almir Badnjević tom je prilikom objasnio kako navedena rješenja omogućuju udaljeno elektroničko potpisivanje dokumenata prvi put od donošenja Zakona o elektroničkom potpisu, a pritom se osvrnuo i na samu proceduru kojom žitelji zemlje mogu ostvariti pogodnosti koje im novi sustav omogućuje.

Badnjević je tako naglasio da svaki korisnik prilikom fizičke registracije i podnošenja zahtjeva za izdavanje kvalificirane potvrde u ovlaštenom IDDEEA-inu Registracijskom uredu, uz obrazac zahtjeva za izdavanje kvalificirane potvrde i ugovora o pružanju usluga certificiranja, dobije otiskan obrazac s pristupnim parametrima. Ovi parametri potom se koriste u cilju prijave na aplikaciju za kvalificirani potpis na mrežnoj stranici Agencije. Dodatne informacije, upute za korištenje aplikacije za kvalificirani elektronički potpis za udaljeno potpisivanje, kao i samu aktivaciju i korištenje elektroničkog potpisa korisnici i zainteresirani građani mogu dobiti na mrežnoj stranici IDDEEA-e na adresi www.iddeea.gov.ba. Također, shodno zakonu i praktičnim pravilima pružanja usluga, Agencija je pozvala sva ministarstva unutarnjih poslova u Bosni i Hercegovini, kao i entitetske agencije za bankarstvo da i oni kreiraju registracijska tijela/urede u okviru svojih institucija kako bi građani na što lakši i brži način mogli podnijeti zahtjev za izdavanje kvalificirane potvrde za izdavanje kvalificiranog elektroničkog potpisa.

Inače, treba navesti i kako su krajem 2023. godine i početkom 2024. godine provedene aktivnosti, testiranja i provedba rješenja za udaljeno digitalno potpisivanje dokumenta, poduzete su dodatne radnje na docertifikaciji sustava za izdavanje kvalificiranih elektroničkih potvrda za udaljeno potpisivanje, a sve u skladu s međunarodnim smjernicama.

Ubrzanje procedura

Uz digitalni kvalificirani potpis, ova institucija je, podsjetio je, od 1. lipnja omogućila upisivanje kvalificiranog certifikata za digitalno predstavljanje u osobne iskaznice građana Bosne i Hercegovine.

Na događaju kojim su objašnjene karakteristike nove aplikacije za izdavanje kvalificiranog elektroničkog potpisa za udaljeno potpisivanje nazočio je i ministar prometa i veza BiH Edin Forto, a koji je naglasio kako pred zemljom postoji još izazova kada govorimo o procesu digitalizacije, a posebno u svjetlu potrebe prilagodbe zakonodavnog okvira. No, jasno je poručio kako digitalna transformacija za cilj ima pomoći građanima i tvrtkama da na jednostavniji način, uz manje dokumentacije i u kraćem roku nastupaju prema državnim institucijama i agencijama.

Kada govorimo o do sada realiziranim aktivnostima, IDDEEA je primijenila elektroničke web-servise i omogućila elektroničku razmjenu podataka kako bi se izbjegla dugotrajna čekanja i potreba za tiskanjem CIPS-ovih potvrda. IDDEEA je pozvala sva tijela, općine, gradove, banke i druge institucije da podnesu zahtjev za pristup elektroničkim web-servisima te naglasila kako će pružiti besplatnu podršku i omogućiti elektroničku razmjenu informacija o prebivalištu građana putem sigurnih i učinkovitih digitalnih kanala. Ovim putem moći će se elektroničkim putem utvrditi mjesto prebivališta svakog građanina bez potrebe za fizičkom dostavom tiskanih potvrda.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije