Europska noć istraživača u BiH

Znanstvena čuda predstavljena u 11 bh. gradova

28.09.2024.
u 11:01

Jedanaest gradova širom Bosne i Hercegovine obilježilo je zabavnu znanstvenu noć u sklopu Europske noći istraživača. U Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Neumu, Sarajevu, Travniku, Trebinju i Tuzli, sudionici su imali priliku sudjelovati u dinamičnim edukativnim i zabavnim programima usmjerenim na približavanju znanosti i inovacija posjetiteljima svih uzrasta, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Europska noć istraživača, najveća europska znanstvena manifestacija koja je posvećena obilježavanju i komuniciranju znanosti i znanstvenih dostignuća, organizirana je 27. rujna u 25 zemalja širom Europe, uključujući Bosnu i Hercegovinu, i procjenjuje se da je privukla 1,5 milijuna posjetitelja širom kontinenta.

- Ovakav događaj u 11 bh. gradova zahtjeva dosta planiranja, posvećenosti i strasti i želio bih odati priznanje naporima naših bh. partnera koji su učinili da ovaj događaj postane stvarnost. Jasno je da postoje mnogi talentirani ljudi u ovoj zemlji kojima je stalo do znanosti, istraživanja i inovacija i drago mi je da je Europska unija u mogućnosti da podrži ove napore. Znanstvenici i istraživači predvode procese rješavanja nekih od najvećih izazova s kojima se suočavamo. Oni će pomoći u liječenju bolesti kao što je rak i pomoći u suočavanju s izazovima koje predstavljaju klimatske promjene. Učešćem u programu Horizon Europe Bosna i Hercegovina ima pristup EU fondovima za istraživanje i inovacije, a već je dobila financiranje za 45 projekata u vrijednosti od sedam milijuna eura - rekao je šef Komunikacija i glssnogovornik Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand.

Europska noć istraživača okupila je istraživače, studente i obitelji, stvarajući uzbudljivu atmosferu ispunjenu radoznalošću i otkrićima. Interaktivne izložbe, radionice i demonstracije omogućile su sudionicima da istraže različite znanstvene discipline, od biologije i kemije do fizike i tehnologije. Ovaj praktični pristup nije samo izazvao zanimanje za znanstvena istraživanja, već je potakao i dublje razumijevanje procesa istraživanja.

Pored interaktivnih aktivnosti, lokalni istraživači su predstavili svoj rad i rezultate, ističući značaj obrazovanja i inovacija u rješavanju društvenih izazova. Sudionici su kroz diskusije i prezentacije saznali o revolucionarnim istraživanjima koja se odvijaju u Bosni i Hercegovini i kako ona doprinose globalnoj znanstvenoj zajednici.

Europska noć istraživača održava se svake godine širom Europe od 2005. godine, a trenutno je podržana kroz Horizon Europe, najveći EU program za istraživanje i inovacije. Europska noć istraživača naglašava važnost znanosti i obrazovanja u pokretanju napretka i poboljšanju života. Povezujući istraživače sa javnošću, događaj potiče kulturu radoznalosti i ohrabruje buduće generacije da se bave znanošću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije