Pisala Varhelyiu

Zovko zbog poplava od EU traži deblokadu Plana rasta i IPA III za BiH

05.10.2024.
u 19:55

Pružanje pomoći nakon ove katastrofe ključno je i moramo se solidarizirati s našom državom kandidatkinjom tijekom ovog kritičnog vremena

Hrvatska eurozastupnica mostarskih korijena Željana Zovko zatražila je od Europske komisije da odblokira sredstva Plana rasta i IPA III kako bi se pomoglo poplavama pogođenoj Bosni i Hercegovini. Pismo s tim zahtjevom uputila je povjereniku za proširenje i susjedstvo Olivéru Várhelyiu. 

U pismu je napisala:
Poštovani povjereniče Varhelyi,
Nedavne razorne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu u noći s 3. na 4. listopada rezultirale su tragičnim gubitkom života i značajnim razaranjima. Poplave su teško pogodile općine Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo, odnijele su 15 života, a mnogi se vode kao nestali. Ova tragedija bez presedana zahtijeva hitnu i učinkovitu akciju, kao i izraze solidarnosti međunarodne zajednice. U svjetlu ovih tragičnih događaja, pozivam vas da deblokirate sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan Bosni i Hercegovini, koja je 17. rujna predala izvješće o stupnju suglasnosti s Reformskom agendom. Pružanje pomoći nakon ove katastrofe ključno je i moramo se solidarizirati s našom državom kandidatkinjom tijekom ovog kritičnog vremena. Nadalje, pozivam vas da izvršite preraspodjelu sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), zajedno sa resursima dostupnim kroz Plan rasta, koji prema preliminarnim proračunskim procjenama iznosi 1,085 milijardi eura za Bosnu i Hercegovinu.  Ključno je da održavamo blisku komunikaciju s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine kako bismo identificirali područja u kojima je naša pomoć najhitnije potrebna. S obzirom na hitnu potrebu za koordiniranim odgovorom EU na ovu tragediju, pozivam da se rasprava o razornim poplavama u Bosni i Hercegovini uvrsti na dnevni red narednog plenarnog zasjedanja sljedećeg tjedna.
Ova izazovna vremena zahtijevaju naš brz i zajednički odgovor, stoji u pismu europarlamentarke Željane Zovko.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?