Nakon stupanja na snagu Zakona o osnovama socijalne zaštite

Žrtve obiteljskog nasilja u Federaciji bit će korisnici socijalne zaštite

11.09.2024.
u 21:58

Žrtve nasilja u obitelji ubuduće će biti identificirane kao kategorija korisnika socijalne zaštite bez obzira na to jesu li to djeca ili punoljetne osobe i time će im se priznati, odnosno omogućiti prava na korištenje propisanih oblika i mjera zaštite na području cijele Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Kako se navodi u dokumentu Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji 2024. - 2027., postojeći federalni Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom trenutačno ne prepoznaje žrtve nasilja u obitelji kao kategoriju korisnika socijalne zaštite. Međutim, novi Zakon o socijalnim uslugama u FBiH bi, po stupanju na snagu, trebao definirati ovo pitanje.

Djeca i odrasle osobe

Spomenuti zakon Vlada FBiH je u formi nacrta usvojila sredinom svibnja te je upućen u daljnju proceduru. Kako su naveli iz Vlade FBiH prilikom usvajanja spomenutog zakona, njime se, među ostalim, uređuju pojam i sadržaj socijalnih usluga, značenje pojedinih izraza, korisnici socijalnih usluga te načela socijalne zaštite pri pružanju i korištenju socijalnih usluga, kao i socijalne usluge.

Uređuju se i mreža socijalnih usluga te osiguranje ovih usluga i metodologija za utvrđivanje cijena usluga, zatim nadležnosti i postupak za ostvarivanje prava na socijalne usluge, pružatelji te uvjeti za pružanje socijalnih usluga i licenciranje pružatelja socijalnih usluga, povjerljive informacije i registri, financiranje, nadzor i druga pitanja od značaja za pružanje i ostvarivanje prava na socijalne usluge u Federaciji BiH. U osnovnim načelima na kojima počiva pružanje socijalnih usluga ovim nacrtom zakona ističu se načela humanizma i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, zatim uključivanja korisnika socijalnih usluga, te najboljeg interesa korisnika socijalnih usluga.

Precizira se da su korisnici socijalnih usluga djeca i odrasle osobe u stanju socijalne potrebe, koji su državljani BiH s prebivalištem na teritoriju Federacije, kao i strani državljani koji socijalne usluge, utvrđene odredbama ovoga zakona, koriste u skladu s važećim propisima u našoj zemlji, međunarodnim ugovorima i konvencijama.

Predviđeno je da se propisima županija ili jedinica lokalne samouprave može proširiti krug korisnika socijalnih usluga u skladu s njihovim specifičnim potrebama i programima razvoja socijalne zaštite na području njihove mjesne nadležnosti. Nadalje, iz Vlade FBiH su istaknuli kako nacrt ovog zakona predstavlja kvalitetan pravni okvir za harmonizaciju postojećih i razvoj novih socijalnih usluga, ujednačavanje uvjeta za pružanje socijalnih usluga, licenciranje pružatelja socijalnih usluga te stvara pravne pretpostavke za sustavno korištenje postojećih potencijala pružatelja socijalnih usluga koji djeluju u nevladinu sektoru.

Porast nasilja

Objašnjeno je i da predviđena zakonska rješenja otklanjaju najveći dio uočenih problema u pogledu uspostavljanja i provođenja minimalnih standarda stručnog rada i ispunjavanja nužnih infrastrukturnih preduvjeta od pružatelja socijalnih usluga za kvalitetno pružanje usluga njihovim korisnicima. Inače, broj žrtava obiteljskog nasilja u Federaciji BiH je u porastu, a prema podacima iz spomenute Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji 2024. - 2027. najčešće žrtve nasilja u ovom bh. entitetu su žene, u značajno većem broju nezaposlene i s nižim stupnjem obrazovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije