Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma BiH

Zvizdić: Opet podnosim inicijativu za zaključivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu s Njemačkom

Denis Zvizdić
27.06.2024.
u 18:55

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić oglasio se na svom Facebook profilu povodom stupanja na snagu novog  Zakona o državljanstvu Savezne Republike Njemačke.

Novi Zakon o državljanstvu Savezne Republike Njemačke stupio je na snagu i istim se, kako kaže, olakšava stjecanje njemačke putovnice i posjedovanje dvojnog državljanstva.

- To otvara mogućnost da više od 30 tisuća bivših bh. državljana mogu vratiti državljanstvo BiH, te da svi budući državljani BiH mogu istovremeno imati i bh. i njemačko državljanstvo, odnosno da se neće morati odricati bh. državljanstva - objašnjava Zvizdić.

Ipak, to nije moguće bez zaključivanja bilateralnog Sporazuma BiH i SR Njemačke o dvojnom državljanstvu, jer Ustav BiH predviđa mogućnost dvojnog državljanstva samo u slučaju postojanja bilateralnog sporazuma.

Također, sporan je i član 14. Zakona o državljanstvu BiH koji ne dozvoljava povrat državljanstva u slučajevima kada druge države u međuvremenu dozvole dvojno državljanstvo.

Dakle, to je, kako kaže Zvizdić, osnovni razlog zašto se obraćao Ustavnom sudu BiH i zašto je podnosio inicijative prema Ministarstvu civilnih poslova BiH da se pokrene procedura zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke.

To bi riješilo sve probleme za naše građane u Njemačkoj, a isto vrijedi i za sve druge države s kojima je neophodno pristupiti zaključivanju Sporazuma, naglašava Zvizdić.

- S tim u vezi, opet ću podnijeti inicijativu prema Vijeću ministara BiH i resornom ministarstvu da se hitno pokrene procedura zaključivanja ovog sporazuma, jer tek s postojanjem ovakvog sporazuma možemo govoriti o sjajnim vijestima za bh. građane u SR Njemačkoj - rekao je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?