mostar

Stjepan Krasić predstavio monografiju o osnivanju Sveučilišta u Zadru u 14. stoljeću

Stjepan Krasić - monografija
Foto: Fena
1/6
19.06.2024.
u 20:05

Monografija "Generalno učilište u Zadru u kontekstu programa za širenje sveučilišta u Europi u XIV. st.", autora Stjepana Krasića predstavljena je u srijedu u Mostaru u sklopu Tjedna, odnosno Dana Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH.

- U ovoj knjizi su rezultati do kojih sam došao istraživanjem, a koji bacaju vrlo važno novo svijetlo na čitav početak prvog hrvatskog sveučilišta, a to je Generalno učilište u Zadru. Ono nije nastalo slučajno, niti voljom jednog čovjeka, nego stjecanjem raznih međunarodnih okolnosti - kazao je Krasić u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako su te okolnosti vrlo značajne.

- Kao takve daju posebnu važnost čitavoj stvari. To su dokumenti koji prvi put izlaze na djelo. Značajnost, odnosno novina ove knjige je da smo donijeli reprodukciju najstarijih dokumenata koji postoje ne samo na našem području, nego u jugoistočnoj Europi uopće. Zadarsko sveučilište nije bilo samo prvo sveučilište u Hrvatskoj, nego u jugoistočnoj Europi, a ovi dokumenti odnose se upravo na Zadar. Mi smo u posjedu tih dokumenata koji su se sačuvali i koji svjedoče o visokom stupnju naše civilizacije i kulture - istaknuo je Krasić.

Kazao je kako je značaj knjige velik.

- Sada će cijela Europa, odnosno cijeli svijet, jer je knjiga i na engleskom, saznati da smo mi imali sveučilište kad su, povijesno mnogo sretniji i veći narodi od nas, imali, recimo Nijemci, Mađari i razni drugi u Europi koji u to vrijeme, a radi se o kraju 14. stoljeća, nisu imali ni države niti imena, a ovdje je čisto hrvatska stvar koja nas afirmira u toj međunarodnoj slici - kazao je Krasić.

Knjigu je izdalo Sveučilište u Zadru.

- Predsjednik HAZU-a u BiH odmah je shvatio važnost ove knjige i uvrstio njenu predstavljanje u ovaj tjedni program i meni je to važno jer sam godinama radio, u ovo je uloženo mnogo vremena, truda, novca, živaca i svega drugoga. Ovo je dokaz da sam napravio nešto vrijedno - naglasio je Krasić.

Inače, obilježavanje Tjedna, odnosno Dana HAZU-a u BiH, počelo je u ponedjeljak, 17. lipnja, predstavljanjem knjige "Između dužnosti i odgovornosti", autora i akademika Mladena Bevande, a traje do petka, 21. lipnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije