Je li moguće istodobno biti zaposlen u dvjema državama?

Znanstvenik i političar Damir Marjanović ravnatelj je Instituta u Zagrebu, a ujedno i zastupnik te izaslanik u Sarajevu

26.04.2024.
u 20:00

Marjanović je iskoristio mogućnost koju ima kao hrvatski državljanin te je znanstvenu karijeru uglednog genetičara i forenzičara ovaj Sarajlija po rođenju odlučio nastaviti u Lijepoj Našoj

Dr. sc. Damir Marjanović, znanstvenik i političar koji je političkim vodama, nakon Naše stranke i Generacije za sve, zaplovio kao samostalni zastupnik u Skupštini Sarajevske županije te izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, početkom rujna prošle godine preuzeo je dužnost ravnatelja Instituta za antropologiju u Zagrebu, piše Večernji list BiH.

Nepuno radno vrijeme

Marjanović je iskoristio mogućnost koju ima kao hrvatski državljanin te je znanstvenu karijeru uglednog genetičara i forenzičara ovaj Sarajlija po rođenju odlučio nastaviti u Lijepoj Našoj. I tu ništa ne bilo sporno da Marjanović ne želi istodobno raditi u objema državama - i u Hrvatskoj i u BiH, iako je to fizički nemoguće.

Naime, u Institutu za antropologiju zaposlen je na puno radno vrijeme, ali ni od političkog angažiranja u BiH i primanja koja mu donose ne želi odustati. Tako već mjesecima traži da mu se omogući da u Domu naroda Parlamenta FBiH zadrži status profesionalnog izaslanika s nepunim radnim vremenom od 16 sati tjedno, odnosno 40 posto vremena provede kao izaslanik u jednoj, s punim radnim vremenom u drugoj državi. Njegovo angažiranje kao znanstvenika i političara nije u sukobu interesa, ali se postavlja pitanje kako Marjanović može biti zaposlen istodobno u dvjema državama.

Administracijsko povjerenstvu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH mjesecima odbija Marjanovićev zahtjev o nepunom radnom vremenu upravo zbog činjenica da se ugovorom o radu nakon preuzimanja dužnosti ravnatelja Instituta za antropologiju u Zagrebu obvezao na puno radno vrijeme u drugoj državi. Pokušavajući pronaći kompromisno rješenje, poštujući prije svega zakone u Federaciji BiH, Administracijsko povjerenstvo Doma naroda zatražilo je mišljenje o ovom dosad jedinstvenom slučaju i od Porezne uprave Federacije BiH.

Dvije države

U odgovoru ih je direktor Šerif Isović uputio na Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku proglasivši na neki način Upravu nenadležnom za ovaj slučaj. I dok se u federalnim institucijama pokušava naći odgovor kako se postaviti prema nekomu tko istodobno želi raditi u dvjema državama, postavlja se pitanje koliko je moralno tražiti da vam se omogući zadržavanje svih privilegija u jednog dok ste radno angažirani u drugoj državi. Pogotovo jer Marjanović svoju političku karijeru gradi na zauzimanju za mlade i ulaganjima u znanost. Dobivši posao u Institutu za antropologiju u Hrvatskoj jednoj je mladoj osobi uskratio mogućnost da se kao zastupnik u Skupštini i izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kvalitetnije bori za prava i mladih i svih ostalih stanovnika Federacije BiH, pa i hrvatskog naroda jer je Marjanović dio Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Svoju pripadnost hrvatskom narodu nikad nije potencirao u političkom radu, ali je dobro iskoristio i na političkom i znanstvenom polju.

Sad je pitanje kako i jedne i druge privilegije, uključujući i primanja, zadržati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?