Donosimo recept

Američka pita od jabuka neće vas razočarati

Foto: ilusracija
Američka pita od jabuka neće vas razočarati
24.10.2024.
u 07:44
Iznenadili smo se koliko je postupak jednostavan. Recept vas čeka u nastavku.
Pogledaj originalni članak

Nerijetko se u američkim filmovima i serijama mogu vidjeti domaćice koje mijese tijesto za klasičnu jesensku pitu od jabuka. Smatra se kako su pite od jabuka najtradicionalniji i najprepoznatljiviji američki desert, a prvi puta su od prhkog tijesta, s bogatim nadjevom i specifičnom kombinacijom začina nastajale u Novoj Engleskoj, na istoku SAD-a. Kako nam te pite uvijek izgledaju neodoljivo primamljivo i apsolutno sočno, odlučili smo saznati klasičnu, tradicionalnu recepturu. Iznenadili smo se koliko je postupak jednostavan. Recept vas čeka u nastavku.

SASTOJCI:

350 g brašna
250 g maslaca
100 ml vode
1 kašičica soli
700 g jabuka
Sok od pola limuna
210 g šećera
30 g gustina
2 kašičice cimeta
1 žumance

PRIPREMA:
Za tijesto u posudu sipajte brašno, so, 10 g šećera i maslac, pa miksajte dok smjesa ne postane sipkava i rastresita. Dodajte 100 ml hladne vode i miksajte još neko vrijeme. Smjesu podijelite i kratko rukama oblikujte dva diska, pa ih ostavite na hlađenje u hladnjak na dva sata.

Za fil očistite jabuke i nasjeckajte ih na što tanje ploškice. Dodajte sok limuna, ostatak šećera, gustin i cimet, pa dobro promiješajte. Polovinu tijesta razvaljajte u krug  prečnika 28 cm, prebacite u namašćenu odgovarajuću tepsiju.

Dno izbockajte viljuškom i prespite nadjevom. Od druge polovine tijesta razvaljajte trake željene širine i prepletite ih preko nadjeva od jabuka. Ostavite da odmara još 30 minuta u hladnjaku, a zatim premažite gornje trakice umućenim žumancem i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 minuta.

* Recept preuzet sa stranice "My Mili Cake".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.