Pita od jabuka je klasik koji podsjeća na bakine kolače s mirisom cimeta. Tijesto je vrlo jednostavno i priprema se od brašna, maslaca, šećera, praška za pecivo, jaja te limunove korice koja daje finu aromu, baš kao i vanilija. Dodaje se i punomasno kiselo vrhnje koje daje sočnost piti.
Najbolje jabuke za mađarsku pitu od jabuka su Granny Smith, Idared, Pink Lady ili Jonagold, a nakon što ih naribate, dodajte im šećer u prahu i pospite ih mljevenim cimetom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji, jabuke će pustiti puno soka. Dodatno ih istisnite, ali pazite da ne pretjerate kako nadjev ne bi bio previše suh, piše Punkufer.
Sastojci za pitu od jabuka:
Tijesto:
300 g glatkog brašna
115 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 žličica praška za pecivo
½ žličice ekstrakta vanilije
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja + malo više ako je potrebno
1 prstohvat soli
1 žličica naribane limunove korice
Nadjev:
6 srednje velikih kiselih jabuka
50 g šećera u prahu
1 žličica cimeta u prahu
4 žlice mljevenih oraha (po želji)
1 žlica limunovog soka
1 jaje za premazivanje tijesta
Priprema:
Pomiješajte brašno i narezani maslac rukama. Smjesa će biti prilično mrvičasta.
Dodajte jaje, šećer u prahu, sol, ekstrakt vanilije, prašak za pecivo, kiselo vrhnje i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Dodajte još brašna ako je potrebno.
Podijelite tijesto na dvije kugle, prekrijte ih i ostavite da odstoje 20 minuta.
Ogulite jabuke, uklonite jezgru i naribajte ih. Dodajte šećer, cimet i limunov sok. Dobro izmiješajte i ocijedite sok – sačuvajte ga, jako je ukusan.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje namastite maslacem i pobrašnite.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio tijesta na veličinu lima za pečenje (28x20 cm) i položite ga u lim. Po tijestu pospite polovicu mljevenih oraha (po želji). Preko tijesta rasporedite jabuke; pospite preostalim orasima.
Razvaljajte drugi dio tijesta i stavite ga preko jabuka, zatvorite rubove i napravite proreze. Izbockajte tijesto vilicom kako bi para mogla izlaziti i premažite ga jajem.
Pecite kolač 30 minuta, dok gornja kora ne postane lagano zlatna. Ostavite da se hladi pa narežite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.