Džem od šljive smo skuhali (i ispekli), onaj od marelice u smočnici nas čeka još od sredine ljeta i napokon smo završili s onim dijelom godine kada zbog visokih temperatura izbjegavamo upaliti pećnicu.
Točnije, sada je na redu upravo suprotno, vrijeme kada je jedva čekamo upaliti i u nju ubaciti omiljeni biskvit ili dizano tijesto. Među slatke, dizane favorite svakako ubrajamo i dobre stare buhtle, koje smo ovog vikenda odlučili napraviti i sami pa u njima uživati uz poslijepodnevnu šalicu kave ili čaja, piše Jutarnji.hr.
Trebat će vam:
- 500 g brašna,
- 250 g mlakog mlijeka,
- 130 g maslaca,
- 1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca,
- 50 g šećera,
- 2 jaja,
- 1 žumanjak,
- prstohvat soli,
- pekmez ili drugi nadjev po želji
Priprema:
1. U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite na toplom mjestu oko 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, jaja, žumanjak i šećer.
2. Dodajte kvasac s mlijekom i zamijesite tijesto.
3. Kada tijesto poprimi oblik, dodajte 100 g na kockice nasjeckanog omekšalog maslaca pa zamijesite do kraja. Mijesite barem 10-ak minuta.
4. Trebali biste dobiti mekano, ali kompaktno tijesto. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna, ali nemojte pretjerivati.
5. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže, a za to vrijeme pripremite pekmez kojim planirate puniti buhtle.
6. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Pustite da odstoji još 15 minuta, a zatim ga razvaljajte na veliki pravokutnik debljine oko 1 centimetra.
7. Režite ga na manje pravokutnike koje ćete zatim puniti. Na svaki dodajte žličicu nadjeva, uhvatite za krajeve, spojite i oblikujte čvrstu kuglicu.
8. Kuglice posložite u posudu za pečenje i premažite otopljenim maslacem.
9. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok buhtle ne poprime zlatnu boju.