Izbjegavajte

Čaj uz dvije namirnice opasan po zdravlje

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Čaj uz dvije namirnice opasan po zdravlje
15.10.2024.
u 13:12
Jeste li se ikada zapitali da li bi vaša omiljena šalica čaja mogla ometati apsorpciju hranljivih materija?
Pogledaj originalni članak

Za mnoge ljude, čaj predstavlja više od običnog napitka; njegovo pijenje je ritual koji donosi smirenje. Međutim, kombinacija čaja s određenim namirnicama može imati negativan utjecaj na naše zdravlje, prenosi vijesti.me.

Čaj se najčešće spominje u pozitivnom kontekstu – kao zdrav i umirujući napitak koji uživamo. Ali, jeste li se ikada zapitali da li bi vaša omiljena šalica čaja mogla ometati apsorpciju hranljivih materija? Ispostavlja se da neke naizgled bezazlene kombinacije čaja i hrane mogu dovesti do neočekivanih efekata. Farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja, Deborah Grayson, upozorava da pijenje čaja ili kave uz namirnice poput crvenog mesa ili zelenog povrća može smanjiti apsorpciju željeza.

Željezo je ključno za održavanje nivoa energije, jakog imunog sustava i prijenos kisika u tijelu. Redovno konzumiranje čaja ili kave s obrocima može spriječiti da tijelo apsorbira dovoljno željeza, što može dovesti do anemije, stanja koje karakterizira ozbiljan nedostatak željeza. Žene s redovitim menstrualnim ciklusima su posebno izložene riziku od anemije zbog povećanih potreba za željezom.

Zato bi trebalo izbjegavati čaj uz namirnice bogate željezom, kao što su crveno meso, špinat i brokule. Neka jedinjenja prisutne u čaju i kavi, poput polifenola i tanina, mogu ometati apsorpciju željeza. Polifenoli, koji se nalaze i u voću, povrću i začinima, mogu pomoći u smanjenju upala, ali također mogu ometati unos željeza. Tanini, koji se također nalaze u vinu, kao i oksalati, dodatno doprinose ovom efektu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.