UPOZORENJE LJUBITELJIMA KAVE

Pijete kavu čim se probudite? Evo zašto to nije najbolja ideja

storyeditor/2024-05-22/kava.jpg
Foto: Agencije
1/2
02.10.2024.
u 10:34

Ljubitelji kave dobili su upozorenje o tome kada bi trebali popiti svoju prvu šalicu. Ako se probudite i odmah natočite kavu, možda biste trebali preispitati tu naviku, jer prerano ispijanje kave moglo bi biti upravo razlog zašto vam je ona uopće potrebna. Mnogi ljudi misle da će ih šalica kave razbuditi i dati im više energije, ali, kako se ispostavilo, prerano konzumiranje moglo bi narušiti vaš san.

Upozorenje dolazi usred nove studije koju je provela tvrtka Breville, a koja je otkrila da Britanci piju 3 šalice kave dnevno, obično prvu u 7 sati ujutro.Zbog toga je Rex Isap, stručnjak za spavanje, izdao upozorenje Britancima, savjetujući ih da ne izbjegavaju kavu u potpunosti, nego da odgode njezino ispijanje unutar prvog sata nakon buđenja.

Rex je rekao za Express: “Tijekom dana vaš mozak proizvodi kemikaliju zvanu adenozin. U suštini, adenozin potiče san; što ste dulje budni, to se više nakuplja i pomaže vam da se osjećate pospano. No, kofein blokira adenozinske receptore, što vas održava budnima i pospješuje budnost. Ako ste ikada imali problema sa spavanjem nakon kave, ovo bi mogao biti razlog.” Dalje objašnjava: “Kada je riječ o idealnom vremenu za prvu šalicu kave, skloni smo posegnuti za kuhalom čim se probudimo. Međutim, idealno bi bilo pričekati sat vremena nakon buđenja kako biste uistinu iskoristili prednosti kave.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije