Sezona pumpkin spice latte kave svake godine širom svijeta izaziva različite reakcije – dok neki s nestrpljenjem čekaju prvi gutljaj, drugi okreću očima na sveprisutnost ovog Starbucksova sezonskog hita. No jedno je sigurno: riječ je o neodoljivo ukusnom piću. Nema razloga da si uskratiš uživanje u ovom kremastom i začinjenom napitku – možeš ga jednostavno pripremiti kod kuće.
Naš recept za domaći pumpkin spice latte nije samo bolji od onog iz slavnog lanca kafića, već je i financijski povoljniji. Osim toga, kontroliraš sve sastojke, što znači da možeš prilagoditi napitak točno po svome ukusu. Ovaj bogati napitak s kremastom bazom od pirea od bundeve, začinima za pitu od bundeve, šećerom i vanilijom savršeno utjelovljuje okuse jeseni. A najbolji dio? U svega nekoliko jednostavnih koraka možeš pripremiti ovaj topli napitak i uživati u njemu u udobnosti vlastitog doma.
SASTOJCI
- pire od bundeve 2 žlica
- začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice") 0,50 žličica
- svježe mljeveni crni papar šećer 2 žlica
- mlijeko 2 šalica
- ekstrakt vanilije 2 žlica
- espresso 2 šalica
- vrhnje za šlag 0,25 šalica
POSTUPAK
- U lončiću na srednje jakoj vatri zagrij 2 žlice pirea od bundeve, 1/2 žličice začina za pitu od bundeve i prstohvat svježe mljevenog crnog papra. Neprestano miješaj dok smjesa ne postane vruća i mirisna, otprilike 2 minute.
- Umiješaj 2 žlice šećera i nastavi miješati dok smjesa ne postane gusta i pjenušava, poput sirupa.
- Dodaj 2 šalice punomasnog mlijeka i 2 žlice ekstrakta vanilije. Izmiješaj sve zajedno, te lagano zagrijavaj, često miješajući i pazeći da mlijeko ne iskipi.
- Kada je mlijeko toplo, pažljivo ga izradi u pjenu pomoću štapnog miksera ili klasičnog blendera (drži poklopac čvrsto zatvoren ručnikom kako bi spriječio prskanje) dok ne postane pjenasto i glatko.
- Pripremi 1/4 šalice espressa ili 1/3 do 1/2 šalice jake kave i podijeli između dvije šalice. Dodaj pjenasto mlijeko s bundevom. Na vrh stavi malo svježeg šlaga i po želji pospi dodatno začinom za pitu od bundeve, cimetom ili muškatnim oraščićem.