Kada razmišljamo o Austriji u posljednje vrijeme, vjerojatno prvo pomislimo na Alpe i skijanje. Međutim ako pokušavamo u svijest prizvati austrijske nacionalne simbole, teško nam je ne pomisliti na Mozart kugle.
Međutim, ovog mjeseca stižu ne baš tako dobre vijesti. Tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, pokraj Salzburga, poznata po proizvodnji Mirabell Mozart kugli, zatvara svoja vrata nakon 127 godina. Posljednja zlatno omotana kuglica sišla je s proizvodne trake 5. prosinca označivši kraj jedne ere. Čokolada u obliku kugle, koja ima jezgru od mješavine marcipana, pistacija i nugata, proizvodila se u ovoj tvornici čitavih 127 godina. Dakle, original još uvijek postoji, te se kuglice i dalje nastavljaju proizvoditi, ali one na koje je većina nas navikla, u zlatnom papiru – više ne!
Ove ukusne kuglice osmislio je slastičar Paul Fürst još 1890. godine, a ime su dobile po poznatom muzičaru Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Iako su poznate po svom savršenom okusu, često su i prilično skupe, no dobra vijest je da ih možete napraviti i sami kod kuće. Uz ovaj recept uživat ćete u savršenoj kombinaciji marcipana, pistacija i čokolade.
Sastojci:
150 g marcipana
50 g sitno sjeckanih pistacija
80 g sitno sjeckanih lješnjaka
50 g otopljenog maslaca
2 kašike nugat kreme
Priprema:
Za nugat smjesu sjedinite lješnjake, kremu i maslac, a zatim stavite smjesu u hladnjak da se stisne. U međuvremenu pomiješajte 75 grama marcipana s mljevenim pistacijom i oblikujte kuglice promjera jedan centimetar, piše Net.hr.
Od preostalih 75 grama marcipana napravite kuglice koje ćete zatim razvaljati u krugove. Isti postupak ponovite s nugat smjesom – stanjite je prstima u krugove kojima ćete omotati kuglice od pistacija. Stavite kuglice u frižider da se stegnu, dok topite čokoladu. Zatim ih umočite u čokoladu i vratite u hladnjak na najmanje jedan sat.