ISPROBAJTE!

Husari: Prhki keksići slični linzerima, ali jednostavniji za izradu

husari
Shutterstock
17.12.2024.
u 08:36

Na blagdanskom jelovniku uvijek se nađe i neka vrsta prhkih keksića, a među najpopularnijima su husarski keksi ili husari. Sastojcima i okusom zapravo su slični linzerima, ali znatno jednostavniji za izradu jer nema valjanja, izrezivanja keksa i lijepljenja.

Husari - sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje srednje veličine
  • pekmez od šipka (ili po želji bilo koji drugi)
  • šećer u prahu za posipavanje

Husari - priprema:

U brašno ubacite obični i vanilin šećer te promiješajte. Hladni maslac narežite u brašno na listiće ili manje kockice pa prstima razmrvite. Kada ste ga razmrvili, dodajte orahe i malo promiješajte. U sredini napravite rupicu, ubacite jaje i zamijesite glatko tijesto, piše Zadovoljna.hr.

Tijesto dobro zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja malom žlicom uzimajte dio po dio tijesta, formirajte dlanovima male kuglice i stavljajte ih na protvan koji možete obložiti masnim papirom.

Kada ste formirali kuglice, uzmite drvenu kuhaču i njezinim vrhom formirajte malo udubljenje u svakoj kuglici. Ako primijetite da vam se kuhača lijepi za tijesto, prije toga malo je umočite u brašno i onda radite udubljenja.

Stavite kekse u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 12 minuta. Nakon pečenja ostavite ih da se u potpunosti ohlade. Kada su hladni, prvo ih pospite šećerom u prahu. Nakon toga u lončiću malo zagrijte pekmez na laganoj vatri i njime punite udubljenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije