Iznenadite svoje ukućane! Isprobajte jednostavan recept za mirisne i mekane kiflice s čokoladnim punjenjem, piše Jannette Razum za Slatki svijet!
Sastojci
Dizano tijesto
- 20 g svježeg kvasca
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlakog mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Ostalo
- čokoladni namaz (Linolada, Nutella i sl.)
- šećer u prahu za posipavanje
Priprema
- Kvasac razmrvite u zdjelicu pa pomiješajte s 1 žlicom brašna i 1 žlicom šećera (šećer i brašno oduzmite od ukupne količine).
- Mlako mlijeko prelijte preko kvasca, promiješajte i ostavite neka stoji 15-20 minuta dok se ne zapjeni.
- U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer i sol.
- Zatim dodajte pripremljeni kvasac, jaje i ulje.
- Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
- Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu, da tijesto udvostruči volumen.
- Kada tijesto dobije dovoljno na volumenu istresite ga na radnu površinu, malo ga premijesite i podijelite na četiri jednaka dijela.
- Prvi dio tanko ravaljajte u oblik kruga, a ostale dijelove ostavite sastrane i prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
- Dobiveni krug od tijesta prerežite na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu još dva puta tako da dobijete ukupno 12 trokutića.
- Na širi dio svakog trokutića stavite po jednu žličicu čokoladnog namaza po želji (Linolada, Nutella i sl.).
- Kako čokoladni namaz tokom pečenja nebi iscurio prilikom oblikovanja kiflica rubove tijesta prebacite preko čokoladnog namaza i pritisnite ih, a zatim kiflice lijepo zarolajte.
- Na isti način pripremite i preostala tri dijela tijesta.
- Kiflice slažite u lim za pečenje kojeg ste nauljili ili obložili masnim papirom.
- Prije pečenja kiflice možete, ali i ne morate premazati razmućenim jajetom.
- Kiflice s čokoladnim namazom pecite 15-tak minuta na temperaturi od 180°C.
- Pečene kiflice ostavite neka se malo ohlade, a zatim ih posipajte ih šećerom u prahu.