Ovaj čokoladni kolač dobio je ime po svojoj tamnosmeđoj boji, a ponekad se poslužuje s otopljenom čokoladom i sladoledom od vanilije te može, ali ne mora sadržavati orašaste plodove. Popularni brownie nastao je davne 1897. u Bostonu, a legenda kaže kako je jedan kuhar zaboravio dodati kvasac u pripremu onoga što će kasnije postati najpoznatiji kolač na svijetu.
Kako bi uvijek bio savršen s karakterističnom teksturom hrskavom izvana, a nježnom i sočnom iznutra važno je pridržavati se određenih koraka, piše Tportal.hr.
Kako napraviti brownie korak po korak
Prvo otopite čokoladu s maslacem da se ohladi, bilo u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj pećnici, ali pripazite da ne zagori. Zatim umutite jaja sobne temperature sa šećerom, dodajte smjesu čokolade i maslaca i na kraju prosijano brašno sa soli.Uvijek zagrijte pećnicu nekoliko minuta prije. Zatim, kvadratni ili pravokutni kalup namažite maslacem i dodajte malo brašna prije izlijevanja tijesta. Temperatura pećnice treba biti oko 180ºC kako bi vanjski sloj bio hrskav, a vrijeme pečenja je oko 25-30 minuta. U tijesto po želji možete dodati orahe ili bilo koje druge orašaste plodove (pistacije, orahe, lješnjake...). Pažljivo izvadite iz pećnice i ne vadite brownie dok se ne ohladi te ga zatim narežite na kvadrate.
Sastojci
180 gr kvalitetne tamne čokolade
80 grama pšeničnog brašna
180 grama bijelog ili smeđeg šećera
3 jaja
120 grama maslaca
1 prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Pećnicu zagrijemo na 180ºC. Četvrtasti kalup za pećnicu dimenzija 20 cm x 20 cm namastite i pobrašnite. Otopite čokoladu i maslac u vodenoj kupki na laganoj vatri uz stalno miješanje. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Izmiješajte jaja, šećer i vaniliju u zdjeli dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte otopljenu čokoladu i prosijano brašno s prstohvatom soli i promiješajte. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup. Pecite 25-30 minuta.
Kad se ohladi, izrežite na kvadrate. I dobar tek!