Kolač s đumbirom je poslastica koja spaja mirise i okuse zime u svakom zalogaju. Ovaj sočan desert s okusima svježeg đumbira, melase i toplih začina poput cimeta i klinčića jednako je savršen kao slastica uz kuglu sladoleda ili kao brzi doručak uz šalicu kave ili čaja. Kolač s đumbirom ima mekanu teksturu i pomalo podsjeća na kruh, a zahvaljujući melasi i svježem đumbiru ima savršenu ravnotežu između slatkoće i začinskih nota.
Ovaj kolač s đumbirom možeš poslužiti ukrašen tučenim vrhnjem, šećerom u prahu, sjemenkama nara, brusnicama i/ili kandiranim đumbirom za posebnije prigode, ali je jednako ukusan i bez dodataka. Priprema kolača s đumbirom traje svega 30 minuta, a zahvaljujući blenderu, svi sastojci se lako sjedine u kremastu smjesu. Pečeni kolač možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana, bez ukrasa. I izvrstan je za slatki Božić!
SASTOJCI
- suncokretovo ulje
- voda 1 šalica
- svježi đumbir 0,75 šalica
- šećer 1 šalica
- ulje od repice 1 šalica
- melasa 1 šalica
- soda bikarbona 2 žličica
- sol 0,50 žličica
- jaje 2 kom
- brašno 2 šalica
- cimet 1 žličica
- piment 0,50 žličica
- klinčić 0,50 žličica
- muškatni oraščić 1 prstohvat
- crni papar 1 prstohvat
- šlag šećer u prahu
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 175 °C. Dno kalupa s odvojivim obručem (promjer kalupa cca 23 cm) obloži papirom za pečenje, a stranice lagano naulji. Može se koristiti i duguljasti kalup za kruh. Vanjske strane kalupa čvrsto omotaj duplim slojem aluminijske folije da spriječiš curenje smjese. Kalup postavi na lim s visokim rubovima.
- U blenderu pomiješaj kipuću vodu i oguljeni pa nasjeckani đumbir te miksaj dok smjesa ne postane glatka, otprilike 1 minutu. Dodaj šećer, ulje, melasu, sodu bikarbonu i sol pa nastavi miksati dok se sve ne sjedini, oko 15 sekundi. Na kraju dodaj jaja i kratko miksaj, oko 15 sekundi.
- U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, piment, klinčiće, muškatni oraščić i crni papar. Dodaj suhe sastojke u smjesu u blenderu i miksaj kratko, samo dok se sve sjedini, oko 30 sekundi. Ulij tijesto u pripremljeni kalup. Peci dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista, otprilike 1 sat. Ako se kolač tijekom pečenja malo podigne i popuca, to je sasvim u redu. Kada je gotov, ostavi ga da se hladi u kalupu na rešetki 10 minuta. Zatim pažljivo ukloni foliju i stranice kalupa te ostavi da se potpuno ohladi, otprilike 2 sata.
- Ukrasi šećerom u prahu, sjemenkama nara, ušećerenim đumbirom, brusnicama, royal icing glazurom... a posluži od malo tučenog slatkog vrhnja.