Napraviti dizano tijesto može biti jednostavno ako znate pravi omjer sastojaka. Zato ne čudi što je jedna od najčešćih dilema koliko kvasca staviti da tijesto lijepo naraste i postane lagano. Previše kvasca može pokvariti okus, ali premalo usporava proces dizanja.
Stoga, provjerite koliko je kvasca potrebno za kilogram brašna, bez obzira koristite li svježi ili suhi kvasac. Jer, u pripremi dizanog tijesta jedan od ključnih sastojaka je upravo kvasac.Također, važno je voditi računa o količini sastojaka i koristiti ih u pravom omjeru, kao što je spomenuto. A još je važnije da su sastojci sobne temperature jer to utječe na dizanje i kvalitetu tijesta. Postoje dva sastojka koja će svakako pomoći da vaše tijesto uvijek bude savršeno, a to su jogurt i ocat. Jogurt pomaže da proizvodi s kvascem budu svjetliji i mekši, dok ocat ubrzava proces dizanja. Njihovom upotrebom možete postići još bolje rezultate pečenja.
Količina kvasca prema vrsti i brašnu
Ona ovisi o vrsti, odnosno, je li kvasac svjež ili suh, kao i količini brašna.
Svježi kvasac
Na kilogram brašna treba uzeti jednu kocku svježeg kvasca od 42 grama. Potom ga se razdrobi u šalicu, doda se žličica šećera, žlica brašna i malo mlakog mlijeka. Pokrivenu smjesu ostavite da se diže desetak minuta kako bi se dobio kvasac koji se umijesi u tijesto.
Suhi kvasac
Ako nemate svježi kvasac, lako možete koristiti i suhi. Na kilogram brašna dodajte dvije vrećice suhog kvasca od 14 grama. On se najčešće miješa direktno s brašnom, no treba se pridržavati uputa na pakiranju. Pravilna upotreba kvasca i dodataka kao što su jogurt i ocat osigurat će da tijesto uvijek bude lagano, rahlo i savršeno dignuto.