vječna dilema

Koliko kvasca ide na kilogram brašna? S ovom količinom uspijeva svako tijesto

Foto: shutterstock
Koliko kvasca ide na kilogram brašna? S ovom količinom uspijeva svako tijesto
01.11.2024.
u 20:31
Na kilogram brašna treba uzeti jednu kocku svježeg kvasca od 42 grama
Pogledaj originalni članak

Napraviti dizano tijesto može biti jednostavno ako znate pravi omjer sastojaka. Zato ne čudi što je jedna od najčešćih dilema koliko kvasca staviti da tijesto lijepo naraste i postane lagano. Previše kvasca može pokvariti okus, ali premalo usporava proces dizanja.

Stoga, provjerite koliko je kvasca potrebno za kilogram brašna, bez obzira koristite li svježi ili suhi kvasac. Jer, u pripremi dizanog tijesta jedan od ključnih sastojaka je upravo kvasac.Također, važno je voditi računa o količini sastojaka i koristiti ih u pravom omjeru, kao što je spomenuto. A još je važnije da su sastojci sobne temperature jer to utječe na dizanje i kvalitetu tijesta. Postoje dva sastojka koja će svakako pomoći da vaše tijesto uvijek bude savršeno, a to su jogurt i ocat. Jogurt pomaže da proizvodi s kvascem budu svjetliji i mekši, dok ocat ubrzava proces dizanja. Njihovom upotrebom možete postići još bolje rezultate pečenja.

Količina kvasca prema vrsti i brašnu

Ona ovisi o vrsti, odnosno, je li kvasac svjež ili suh, kao i količini brašna.

Svježi kvasac

Na kilogram brašna treba uzeti jednu kocku svježeg kvasca od 42 grama. Potom ga se razdrobi u šalicu, doda se žličica šećera, žlica brašna i malo mlakog mlijeka. Pokrivenu smjesu ostavite da se diže desetak minuta kako bi se dobio kvasac koji se umijesi u tijesto.

Suhi kvasac

Ako nemate svježi kvasac, lako možete koristiti i suhi. Na kilogram brašna dodajte dvije vrećice suhog kvasca od 14 grama. On se najčešće miješa direktno s brašnom, no treba se pridržavati uputa na pakiranju. Pravilna upotreba kvasca i dodataka kao što su jogurt i ocat osigurat će da tijesto uvijek bude lagano, rahlo i savršeno dignuto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.