s likerom od jaja

Mramorni kuglof za blagdanski stol

Foto: Shutterstock
Mramorni kuglof za blagdanski stol
23.12.2024.
u 21:24
Pogledaj originalni članak

Za kuglof možemo reći da je kralj blagdanskog stola. Jednostavno se priprema, mogu se kombinirati različiti sastojci, a može se i ukrasiti u božićnom stilu. Osim što izgleda svečano i kraljevski, može stajati dugo.

U ovaj kuglof ide popularan eggnog, odnosno liker od jaja, tradicionalno alkoholno piće koje možete i sami skuhati, ili kupiti već gotov. Od domaćih jaja kuhale su i ga i naše bake, iako je najveću popularnost stekao u američkim božićnim filmovima.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • vanilin šećer
  • 250 ml likera od jaja
  • 250 ml ulja
  • 150 g brašna
  • 150 g škrobnog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 25 g kockica od čokolade
  • prašak za pecivo
  • žlica šećera u prahu
  • 1/4 žličice kakaa u prahu
  • malo sjeckane čokolade

Priprema:

Pjenasto istucite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Zatim umiješajte liker i ulje. Posebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i škrobno brašno, prosijte na pjenu od jaja i sve zajedno dobro izmiješajte. Ulijte pola smjese u namašćeni kalup, a u drugu polovicu umiješajte kakao i čokoladu. Ulijte tamnu smjesu za tijesto u svijetlu, a zatim prođite vilicom kroz njih kako biste stvorili mramorni uzorak, piše Skuhaj.hr.

Pecite kolač na 175°C 60-70 minuta. Zatim izvadite, ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Okrenite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu, kakaom i nasjeckanom čokoladom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.