Jednostavna za pripremu

Prhka pita od jabuka: Omiljeni desert u savršeno hrskavom tijestu, evo u čemu je ključ uspjeha

Foto: Shutterstock
Prhka pita od jabuka: Omiljeni desert u savršeno hrskavom tijestu, evo u čemu je ključ uspjeha
06.10.2024.
u 09:06
Bilo da se poslužuje uz kavu, čaj ili kao desert nakon ručka, pita od jabuka uvijek donosi osmijeh na lica onih koji je kušaju
Pogledaj originalni članak

Prhka pita od jabuka je tradicionalna poslastica koja je jednostavna je za pripremu i postala je simbol domaće topline i tradicije. Njena jednostavna priprema i bogatstvo okusa čine je omiljenim desertom u mnogim domovima, posebno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada su jabuke u sezoni.

Za pripremu se koriste osnovni sastojci poput brašna, maslaca, šećera i jabuka. Ključ uspjeha leži u pripremi prhkog tijesta i odabiru zrelih, sočnih jabuka koje daju slatkoću i svježinu. Bilo da se poslužuje uz kavu, čaj ili kao desert nakon ručka, pita od jabuka uvijek donosi osmijeh na lica onih koji je kušaju. Telegram.hr donosi recept za jako ukusnu prhku pitu od jabuka. 

Prhka pita od jabuka

Sastojci za prhko tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g hladnog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer

Priprema tijesta počinje s hladnim maslacem, što je ključni element za postizanje savršene prhkosti. Maslac se reže na kockice i brzo umiješa u brašno dok se ne dobije smjesa slična mrvicama. Dodavanjem jaja, šećera i vanilin šećera smjesa se povezuje u homogeno tijesto koje se zatim oblikuje u kuglu i ostavi u hladnjaku najmanje pola sata da se stisne. 

Priprema nadjeva

Za nadjev je važno odabrati jabuke koje nisu previše mekane, kako bi zadržale svoju teksturu tijekom pečenja. Idealne su kiselkastije sorte, poput Granny Smith ili Jonagold, koje balansiraju slatkoću tijesta.

Potrebni sastojci:

  • 5-6 srednje velikih jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • Sok od pola limuna
  • 2 žlice krušnih mrvica ili mljevenih oraha (za upijanje tekućine)

Jabuke se ogule i narežu na tanke kriške, te ih se potom pomiješa sa šećerom, cimetom i limunovim sokom, koji sprječava da jabuke potamne i dodaje osvježavajući okus. Također, krušne mrvice ili mljeveni orasi koriste se kako bi upili višak soka koji jabuke ispuštaju tijekom pečenja.

Sastavljanje pite:

  1. Nakon što je tijesto dovoljno ohlađeno, podijeli se na dva dijela. Prvi dio razvalja se na debljinu od oko 3-5 mm i postavi u namašćen kalup za pitu. Po dnu tijesta posipaju se krušne mrvice, koje pomažu da pita ostane prhka unatoč sočnim jabukama.
  2. Zatim se ravnomjerno rasporedi nadjev od jabuka, te se po vrhu stavi preostali dio razvaljanog tijesta. Rubovi se pažljivo pritisnu kako bi se pita zatvorila, a po želji se mogu izrezati i male ukrasne rupice ili motivi kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja, sprječavajući nakupljanje vlage ispod gornje kore.
  3. Pitu je potrebno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 40-50 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja, miris cimeta i jabuka ispunjava cijeli dom, stvarajući pravi osjećaj topline i ugode.
  4. Nakon pečenja, prhka pita od jabuka ostavi se da se malo ohladi prije rezanja. Može se posipati šećerom u prahu za dodatni vizualni i okusni dojam. Odlično se slaže s kuglicom sladoleda od vanilije ili s lagano tučenim vrhnjem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.