JESENSKA DELICIJA

RECEPT DANA Imamo 6 jednostavnih recepata u kojem glavnu ulogu ima šumsko veličanstvo – vrganj

Foto: Rajko Polić
RECEPT DANA Imamo 6 jednostavnih recepata u kojem glavnu ulogu ima šumsko veličanstvo – vrganj
24.10.2024.
u 15:30
Vrganji su izvrsni za jela koja traže dubok, zemljani okus, mogu se koristiti svježi, sušeni ili zamrznuti, a pripremaju se na različite načine
Pogledaj originalni članak

Počela je sezona vrganja, omiljene šumske poslastice. Ove jeseni vrganji po šumama doslovno niču poslije svake kiše pa mnogi ovih dana imaju priliku uživati u ovoj deliciji, poznatoj po jedinstvenoj mesnatoj strukturi i bogatom, orašastom okusu. Vrganji su izvrsni za jela dubokog, zemljanog okus. Mogu se koristiti svježi, sušeni ili zamrznuti, a pripremaju se na različite načine - od juha i rižota do umaka i priloga. Pronašli smo šest ukusnih recepata pomoću kojih ćete moći iskoristiti puni potencijal ovih veličanstvenih gljiva.

Krem juha od vrganja: Jedan od najklasičnijih recepata je krem juha od vrganja, koja savršeno ističe njihov bogat okus. Za pripremu vam je potrebno 300 grama svježih vrganja, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 500 mililitara povrtnog temeljca, 200 ml vrhnja za kuhanje, sol, papar i maslinovo ulje. Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte nasjeckane vrganje i pirjajte dok ne omekšaju. Ulijte temeljac i kuhajte 15 minuta. Zatim sve izmiksajte štapnim mikserom, dodajte vrhnje i začinite solju i paprom.

Rižoto s vrganjima: Rižoto s vrganjima pruža nevjerojatnu kremastu teksturu i dubok okus gljiva. Pripremite 200 grama vrganja, 1 šalicu arborio riže, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 100 mililitara bijelog vina, 1 litru povrtnog temeljca, 50 grama parmezana, maslac, sol i papar. Pirjajte luk i češnjak na maslacu, dodajte nasjeckane vrganje i pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte rižu, promiješajte i polako ulijevajte bijelo vino. Zatim postupno dodajte temeljac, šalicu po šalicu, dok riža ne omekša. Umiješajte parmezan i začinite.

Tjestenina s vrganjima u bijelom umaku: Ovo je brzo, jednostavno i nevjerojatno ukusno jelo koje se priprema za manje od pola sata. Sve što vam je potrebno jest 200 grama tjestenine, 200 grama vrganja, 200 mililitara vrhnja za kuhanje, 1 češanj češnjaka, maslinovo ulje, parmezan, sol i papar.

Skuhajte tjesteninu prema uputama. Na maslinovom ulju pirjajte češnjak i dodajte nasjeckane vrganje. Kad omekšaju, ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte dok umak ne postane kremast. Pomiješajte s tjesteninom, pospite parmezanom i poslužite.

Pečeni vrganji na roštilju: Vrganji se izvrsno pripremaju na roštilju, pri čemu će dobiti malo drugačiji, blago dimljeni okus. Za to vam je potrebno 300 grama vrganja, maslinovo ulje, sol, papar i timijan.

Vrganje prerežite na polovice ili četvrtine, prelijte maslinovim uljem, začinite solju, paprom i timijanom. Pecite na srednje zagrijanom roštilju 5 do 7 minuta sa svake strane dok ne postanu zlatni i hrskavi.

Omlet s vrganjima: Za brz i hranjiv doručak ili večeru, omlet s vrganjima je pravi izbor. Da biste ga pripremili trebaju vam 4 jaja, 150 grama vrganja, 1 luk, maslac, sol, papar.

Na maslacu pirjajte nasjeckane vrganje i luk dok ne omekšaju. U zdjeli umutite jaja, dodajte pirjane vrganje i luk, posolite i popaprite. Smjesu izlijte u tavu i pržite dok omlet ne postane zlatan.

Bruschette s vrganjima: Ove hrskave bruschette savršene su kao predjelo ili lagani obrok koji će oduševiti vašu obitelj i goste. Pripremite 200 grama vrganja, 4 kriške kruha, maslinovo ulje, češnjak, svježi peršin, sol i papar. Kruh lagano tostirajte na maslinovom ulju. Na istoj tavi pirjajte narezane vrganje s češnjakom dok ne omekšaju. Kruh natrljajte češnjakom, prelijte vrganjima i pospite svježim peršinom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.